Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Din Ekonomi

Maria Crofts: Ett testamente är väl investerade pengar

Alla behöver skriva testamente. Det är bara då du kan vara säker på att det blir exakt som du vill och att dina efterlevande slipper uppslitande arvstvister.

Arvsfrågor engagerar väldigt många. En stor del av de frågor vi får till vår jurists frågespalt handlar om arv och många har särskilda önskemål om hur arvet ska fördelas.

Det finns också en hel del missförstånd kring arv. Ett av de vanligaste är att sambopar automatiskt ärver varandra.

Missförståndet kring sambors arvsrätt kan möjligen hänga ihop med att lagen ändrades i slutet av 1980-talet. Sedan dess ärver gifta och registrerade partner varandra, och de gemensamma barnen får vänta på arvet tills båda föräldrarna är döda, om det inte finns ett testamente som säger något annat.

Då ligger det nog nära till hands att tro att även sambor ärver varandra. Särskilt om de har gemensamma barn. Men så är det aldrig. För att sambor ska ärva varandra krävs testamente och barnens laglotter går aldrig att testamentera bort.

Det brukar ta många år innan en lagändring får genomslag i det allmänna medvetandet. Att gifta ärver varandra men inte sambor börjar så sakta att tränga in, men det har faktiskt tagit mer än 30 år.

Den lagändring vi skriver om i dag gör att svenskar som bor utomlands och har tillgångar där måste skriva testamenten om de ska kunna vara säkra på vem som ärver dem. Det kommer troligen också att dröja innan det blir allmänt känt.

Men det är inte bara sambor och utlandssvenskar som har anledning att skriva testamente. Det gäller faktiskt alla som bryr sig det minsta om vad som händer med tillgångarna de lämnar efter sig.

För att du ska kunna vara säker på att det verkligen blir som du tänkt dig behöver du hjälp av en jurist som är specialist på familjejuridik. Skriver du ett testamente själv är det inte säkert att det tolkas som du tänkt dig.

Ungefär hälften av alla äktenskap slutar med skilsmässa. Det gör att många vill att arvet ska bli barnens enskilda egendom. Att det är vanligt med flera långa förhållanden och barn med olika partner har gjort att arvstvisterna ökat.

Att få hjälp med ett vanligt enkelt testamente kostar ungefär 4 000 kronor. Det tycker jag är väl investerade pengar med tanke på hur mycket problem man undviker.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.