Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Din Ekonomi

Maria Crofts: Ge en försäkring i present

Alla behöver ha en hemförsäkring men alla unga är inte medvetna om det. Därför är ett bra tips till äldre släktingar att ge bort en försäkring i present.

För några år sedan skrev jag en krönika med rubriken ”Hemförsäkring bra även för bostadslös”. Påståendet fick säkert en och annan att haja till men rubriken är lika sann i dag som den var då.

De flesta förknippar hemförsäkringar med att man kan få ersättning om det blir inbrott eller skador i bostaden exempelvis om man råkar ut för en brand eller en vattenläcka. Men de mer okända delarna i försäkringen är väl så viktiga.

Där finns exempelvis rättsskydd om du blir indragen i en tvist, ansvarsskydd om du orsakar en skada och blir ersättningsskyldig och en reseförsäkring som täcker vård utomlands och hemtransport om det blir nödvändigt. Inte minst reseförsäkringen är väldigt viktig eftersom det kan bli fråga om enorma belopp.

Den som blir sjuk i ett land utanför EU och saknar försäkring måste betala vården själv. Det går alltså inte att räkna med att staten griper in och låter skattebetalarna stå för notan. Ett dygn på en intensivvårdsklinik kostar tiotusentals kronor och en hemtransport till Sverige kostar många hundra tusen, ibland över en miljon.

De flesta är medvetna om att det är nödvändigt att ha en hemförsäkring. Så många som 95 procent av svenskarna har en hemförsäkring, enligt Konsumenternas försäkringsbyrå som informerar om bank och försäkring.

Det finns skäl att tro att de flesta av dem som saknar hemförsäkring är unga vuxna. En undersökning som försäkringsbolaget If gjorde för några år sedan visade att var fjärde ung i åldrarna 18–24 år inte hade något sådant försäkringsskydd.

En vanlig missuppfattning är att hemförsäkringen gäller alla som är skrivna på adressen oavsett om de bor där eller inte. Som exempelvis när ungdomarna studerar på en annan ort och inte skriver sig på studieorten utan fortsätter att vara skrivna i föräldrahemmet.

Men för att försäkringen ska gälla krävs både att personen är skriven på adressen och att han eller hon delar hushåll med de andra där. Det innebär exempelvis att ungdomar som bor i ett studentrum under terminerna inte omfattas av föräldrarnas hemförsäkring.

Många unga har ont om pengar, särskilt om de studerar. Därför är det ett bra presenttips att ge bort en hemförsäkring. Försäkringen går ofta att få för drygt en hundralapp i månaden och man kan vara flera som lägger ihop.

Presentkort på en hemförsäkring kanske inte ger upphov till de största jubelropen när presenterna öppnas. Men så är det med försäkringar. Man uppskattar dem inte till fullo förrän de behövs och förhoppningsvis inträffar det aldrig.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.