Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Din Ekonomi

Med samma regler för avtalsförsäkringen skulle oron minska

Det är sannolikt fler som är oroliga för ekonomin vid sjukdom än som behöver vara det. Med samma regler för alla oavsett arbetsplats skulle fler veta vilka regler som gäller.

Undersökningen som jag skriver om den här veckan visar att många är oroliga för hur de skulle klara ekonomin om de blev sjuka. Det finns alltid anledning att ta oro på allvar men jag undrar ändå om inte ganska många bekymrar sig i onödan.

Anställda på arbetsplatser med kollektivavtal behöver i allmänhet inte fundera så mycket på det här om de inte har väldigt ansträngd ekonomi till vardags.

Därför beror oron sannolikt på att många inte känner till vilka regler som gäller. Det hänger troligen ihop med att reglerna är svåra att få grepp om eftersom de varierar beroende på var du är anställd.

Facken och arbetsgivarna har också, av någon outgrundlig anledning, varit dåliga på att marknadsföra sina försäkringar. De har blivit bättre på senare år, men det finns mer att göra.

Det skulle vara bättre om alla fack och arbetsgivare kunde gå ihop i gemensamma kampanjer riktade mot alla anställda. Men det försvåras av att det inte går att skicka ut ett budskap som är lika för alla.

Eftersom facken förhandlar med sina respektive arbetsgivare om hur försäkringarna ska se ut finns det historiska olikheter. Skillnaderna gäller både hur stor del av inkomsten som ersätts och hur pengarna betalas ut.

Privatanställda inom LO-området får till exempel, till skillnad från andra, inte någon ersättning på den del av inkomsten som ligger över Försäkringskassans tak. Taket går vid 7,5 prisbasbelopp vilket motsvarar en inkomst på 28 000 kronor i månaden.

De senaste åren har lönerna stigit mer än priserna och det gör att fler hamnat över taket. Problemet är mindre än för a-kassan, där taket går vid 25 000 kronor i månaden, men det finns.

De privatanställda inom LO-området skiljer också ut sig genom att de själva oftast måste ansöka om att få de extra pengarna redan från den femtonde sjukdagen. Det gör att det är lätt att missa pengarna.

Kommun- och landstingsanställda måste också ansöka om försäkringspengarna. Men de berörs inte i lika hög grad eftersom de har sjuklön från arbetsgivaren i tre månader och måste ansöka först därefter.

LO och facken inom kommuner - och landsting har kampanjer för att informera medlemmarna om att de har extra pengar att hämta. De förtroendevalda gör också ett stort jobb ute på fältet med att informera medlemmarna.

Det är förstås jättebra men tänk vad mycket enklare det vore om arbetsgivarna alltid skötte kontakterna med försäkringsbolaget. Möjligheten finns redan så här har facken något att fokusera på i nästa förhandling.

Reglerna för tjänstepensionen har ändrats så att de nya avtalen i princip är desamma för samtliga avtalsområden. Nästa steg borde vara att samordna avtalsförsäkringarna.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.