Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Din Ekonomi

Maria Crofts: På ­nätet får du hjälp med försäkringskoll

Det är viktigt att hålla reda på förmåner och försäkringar. Annars riskerar du att stå utan skydd när du behöver det och onödiga utgifter för försäkringar som du redan har.

Många tycker att det är krångligt att hålla reda på vilka skydd de har för olika livssituationer. Det är inte svårt att förstå, eftersom många omfattas av en rad olika förmåner och försäkringar från olika håll.

För att veta vad som gäller måste du gå igenom hela ditt försäkringsskydd på alla nivåer. Visst finns det roligare saker att göra, men du kan trösta dig med att du får mycket lättare att hålla dig uppdaterad när du gjort grundjobbet.

De senaste åren har staten, försäkringsbranschen, facken och arbetsgivarna insett att vi behöver hjälp med att få koll på pensioner och försäkringar. Ett resultat av det är att det startats sajter där man kan fylla i uppgifter och se hur mycket pengar man kan få. Jag listar några av dem i slutet av artikeln.

Det är viktigt att veta hur det ligger till eftersom det är dåligt att vara både över- och underförsäkrad. Om du tror att du har ett skydd som inte finns, riskerar du att råka illa ut om det händer något och det är förstås meningslöst att lägga ut pengar på försäkringar som redan är betalda.

Som du säkert vet går det att få pengar från Försäkringskassan när du är sjuk eller föräldraledig, och från a-kassan om du blir arbetslös. Dessutom kan dina efterlevande få pengar om du dör. Men som framgår av artiklarna här bredvid finns det ofta mer pengar att hämta.

Har din arbetsplats kollektivavtal kan du få mer pengar i alla de situationer jag räknar upp här ovanför. Exakt vilka regler som gäller där du jobbar kan facket och din arbetsgivare svara på. Om det inte finns kollektivavtal, kan din arbetsgivare ha tecknat försäkringar som ger liknande förmåner.

Om du är medlem i ett fackförbund kan det ingå försäkringar i  medlemsavgiften. Exempel på det är olycksfallsförsäkring, hemförsäkring och inkomstförsäkring vid arbetslöshet. Fråga facket vad som gäller för dig.

Både facket och arbetsgivaren kan också ha slutit avtal om gruppförsäkringar som du kan ansluta dig till om du vill. Du måste betala dem själv, men priset är ofta lägre än om du tecknar dem själv. Det kan till exempel vara hemförsäkringar, olycksfallsförsäkringar, sjukförsäkringar och barnförsäkringar.

Här är länkar till några sajter som hjälper dig att få bättre koll:

ersattningskollen.se är ett samarbete mellan Försäkrings­kassan och försäkringsbranschen. Här kan du se hur mycket pengar du får vid sjukdom, olycksfall och arbetsskada.

knegdeg.se gäller privat­anställda tjänstemän och visar hur mycket extra kollektivavtalet ger.

minpension.se visar hur mycket pension du tjänat in hittills och det går också att göra prognoser.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.