Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Din Ekonomi

Planen för pensionsuttagen är en spekulation i den egna livslängden

Other: Fredrik Sandberg / TT

Det kan vara svårt att bestämma om man ska ta ut sin pension snabbt eller långsamt. Men det viktigaste är att se till att pengarna räcker livet ut. Oavsett hur länge man lever.

De flesta kommer förr eller senare till en punkt när det är dags att planera hur pensionspengarna ska tas ut. Det kan kännas besvärligt men det är också väldigt viktigt.

Det är under planeringsfasen du bestämmer hur mycket pengar du ska ha att röra dig med under resten av ditt liv. Du måste också fundera igenom om du behöver ha lite mer pengar under någon period och när du kan klara dig på mindre.

En annan sak att tänka igenom är hur länge du tror att du kommer att leva. Då är det bra att ha med sig att medellivslängden ökar hela tiden.

Medellivslängden var 84 år för svenska kvinnor och 81 år för svenska män 2016. Det kan jämföras med 1960 när kvinnornas medellivslängd var 75 år och männens 71 år. Allt enligt Statistiska Centralbyrån, SCB.

Läs mer: Martin planerade för att kunna sluta tidigt

Det är vanligt att jämföra med hur länge våra föräldrar levde. Men i många fall blir vi faktiskt äldre än vi tror.

Vi kan också räkna med att vara aktiva högre upp i åldrarna. Sjukvården har utvecklats och det är till exempel vanligare än tidigare att byta ut förslitna leder som begränsar rörligheten.

Framför allt kvinnor bör också förbereda sig på att de kan bli ensamstående de sista åren i livet och vara tvungna att klara alla utgifter själva. Det hänger ihop med att kvinnor lever längre än män i genomsnitt.

Ökad livslängd och bättre sjukvård talar emot att ta ut pensionerna tidigt och i snabb takt. Den tidigaste åldern för uttag av den allmänna pensionen är 61 år medan det går att ta ut tjänstepension och privat sparande från 55 år och den kortaste tiden är fem år. Hela tjänstepensionen kan alltså vara slut innan du fyller 70 år.

Exakt hur du portionerar ut pengar måste du bestämma själv.

Den allmänna pensionen från staten betalas alltid ut under hela livet. Men man behöver inte ta ut 100 procent hela tiden. Det går att ta ut 25, 50 eller 75 procent. Man kan också stoppa den allmänna pensionen tillfälligt om man ångrar sig och börja ta ut den igen vid ett senare tillfälle.

Väntar man med att ta ut den allmänna pensionen blir den högre. Man brukar räkna med en höjning på 7–8 procent för varje år man skjuter upp uttaget. Börjar man ta ut pensionen tidigt får man alltså en lägre summa varje månad livet ut.

Det finns inte så mycket mer att laborera med när det gäller den allmänna pensionen. Vill du styra hur mycket pengar du ska få vid olika tidpunkter får du använda dig av tjänstepensionen och ditt privata sparande.

Exakt hur du portionerar ut pengar måste du bestämma själv. Men det är bra att ha i minnet att pensionen ska räcka livet ut. Och att du troligen kommer att var piggare och leva längre än du tror.

Läs mer: Smarta uttag får pensionen att räcka längre

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.