Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Din Ekonomi

Rut kan ge mer pension till både användare och de anställda

Om jäktade småbarnsföräldrar använder ruttjänster i stället för att gå ner i arbetstid tjänar de in mer pension. De som får ett vitt jobb i stället för svart ökar också chansen att få det bättre på ålderns höst.

De flesta förknippar nog rutavdraget med städtjänster i hemmet och det är också så det oftast används. Dessutom är det de som tjänar mest som gör de största avdragen.

Det är vanligt att avdrag som används flitigast av höginkomsttagare försvaras med att alla kan använda dem om de vill. Och så är det förstås. Men oavsett vad vi tycker om rutavdraget så har vi det.

Tänk om fler skulle börja använda rutavdraget för att öka jämställdheten mellan könen. I stället för att kvinnorna, för det är oftast de, avstår från lönearbete och arbetar hemma utan lön beställer familjerna ruttjänster och annan service riktad mot hemmet.

Socialförsäkringssystemen i Sverige är uppbyggda enligt inkomstbortfallsprincipen. Den ersättning man får om man är sjuk, arbetslös eller pensionär bygger på den inkomst man hade när man arbetade.

Därför är det väldigt viktigt att försäkringarna och pensionen beräknas på en någorlunda hyfsad inkomst. Ett sätt att få upp inkomsten är att inte frivilligt gå ner på deltid och att alltid sträva efter att få en heltidstjänst.

En person med ett jobb där heltidslönen är 20.000 kronor i månaden får ut ungefär 3.600 kronor mer efter skatt genom att arbeta heltid i stället för 75 procent.

Veckostädning med rutavdrag kostar ungefär 2.500 kronor i månaden. Kvar blir en dryg tusenlapp att använda för att betala hemkörning av mat som klickats hem på nätet, halvfabrikat som förenklar matlagningen och en och annan hämtpizza.

Heltidsarbetet gör att avsättningarna till pensionen ökar. För personen i exemplet ökar insättningarna till den allmänna pensionen med 925 kronor i månaden och till tjänstepensionen med 225 kronor.

Alla som arbetar tjänar in 18,5 procent av lönen i allmän pension. Det är också vanligt att arbetsgivarna betalar in minst 4,5 procent av lönen i tjänstepension. På inkomster över 38 400 kronor i månaden sätts det av motsvarande 30 procent av lönen.

Så mycket kostar det alltså i pensionspengar att minska arbetstiden med 25 procent. Det är bra att veta om ni funderar på att en av er ska gå ner i arbetstid för att göra mer hemsysslor.

Alternativet till heltidsarbetet är att spara den summa som skulle ha satts av till pensionen på ett speciellt konto till den som går ner i arbetstid. Det är viktigt att de här sparpengarna tillhör deltidsarbetaren och till exempel inte tas upp vid en bodelning.

Tycker ni att heltidsarbetet verkar bättre än sparplanen kan ni dessutom se till att anlita rutföretag som betalar vit lön och har försäkringar för sina anställda.

Då höjer ni pensionen även för rutarbetarna. Att villkoren blir bättre i branschen och att konkurrensen sker på lika villkor kommer på köpet.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.