Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Din Ekonomi

Maria Crofts: ”Sluta genast” är mitt råd till dig som ännu pensionssparar

Det är väldigt sällan jag kommer med råd som är direkta uppmaningar. Men den här gången är det på sin plats. Avsluta genast ditt gamla pensionssparande om du inte redan gjort det.

Det händer att läsare, liksom vänner och bekanta, ber om råd om hur de bäst ska placera sina pengar. Men vi på DN ger inte placeringstips och jag är lika ovillig att göra det privat.

Det är ingen som vet vad som händer i framtiden. Visst kan man gissa bättre med större kunskap men det går aldrig att veta säkert.

I stället inriktar vi oss på att vägleda läsarna. Vi skriver till exempel mycket om att risk och chans till högre avkastning hänger ihop och att månadssparande är ett sätt att utjämna upp- och nedgångar på börsen.

Men den som vill veta vilken fond som ska gå bäst i framtiden eller vilka aktier som har raketpotential får vända sig till någon annan.

Det händer alltså inte ofta att jag riktar en direkt uppmaning till läsarna att agera på ett visst sätt med sitt sparande. Men nu gör jag det.

Har du fortfarande kvar ditt gamla pensionssparande som förutsätter att du får skatteavdrag ska du sluta med det. Gör det genast och inte i morgon för då kanske det inte blir av.

Du behöver inte ens läsa färdigt den här krönikan om du har ont om tid. Lägg i så fall ifrån dig tidningen och kontakta banken i stället.

Om du fortfarande läser och kanske undrar varför jag tar i så förskräckligt ska du få veta det nu. Den korta versionen är att du garanterat kastar pengar i sjön om du fortsätter ett sparande som förutsätter skatteavdrag.

Orsaken till att det är så dåligt med pensionssparande av den gamla sorten är att det räknas som en inkomst när du tar ut det. Pengarna läggs ovanpå din pension och beskattas som dina andra inkomster.

Tidigare fick du göra ett avdrag när du sparade till din pension. I praktiken innebar det att du sköt upp skatten tills du blev pensionär. Nu när den möjligheten inte finns längre tvingas du betala skatt både när du sparar pengarna och när du tar ut dem. Du måste alltså betala dubbel skatt.

När det stod klart att avdragsrätten skulle trappas ner och sedan slopas var det en del som hade svårt att förstå det här med dubbelbeskattning. Förhoppningsvis vet de flesta nu hur ofördelaktigt det är.

Den här förändringen innebär däremot inte att du ska sluta spara inför din pensionering. De flesta kommer att vara glada över att få ett tillskott till pensionen och många kommer att behöva det.

Många som avslutat sitt pensionssparande har gått över till Investeringssparkonto, ISK. Det är ett av de alternativ du kan välja. Vi berättar om några fler i artikeln här.

Vid det här laget borde du veta vilket som är mitt viktigaste råd, men jag skriver det igen. Avsluta genast ditt gamla pensionssparande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.