Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Din Ekonomi

Stor orättvisa mellan dagens unga och äldre generationer

Det är lätt att förstå oron över att svenskarnas bolån växer. Men amorteringskrav är inget svar på bostadsbristen. Nu måste vi hitta sätt att hjälpa de unga att få en bostad.

Maria Crofts är privatekonomisk krönikör

Problemen på bostadsmarknaden har minst två sidor. Den ena är att bostäderna blir dyrare vilket gör att svenskarnas skulder växer. Den andra är att de blivit väldigt svårt att hitta en bostad, särskilt för unga med begränsade inkomster och besparingar.

Att politikerna oroar sig för skuldsättningen beror inte i första hand på att de tror att den kommer att leda till att svenskarna får gå ifrån hus och hem. I stället bygger oron på risken vid ett prisfall på bostäder och höjda räntor samtidigt som vi får en lågkonjunktur.

Sannolikt kommer de flesta att använda de pengar de har för att behålla sina bostäder i en sådan situation. Det leder till att hushållen konsumerar mindre vilket kan fördjupa lågkonjunkturen.

En sådan utveckling skulle påverka hela samhället negativt. Därför är det självklart bra att politikerna försöker minska risken genom olika åtgärder.

Den andra sidan av problemen på bostadsmarknaden är att det blivit väldigt svårt för de unga att få en bostad. Bolånetak och amorteringskrav stänger ute många. De unga har inte heller råd med de hyresrätter som produceras i allt snabbare takt.

För drygt en månad sedan presenterade bostadsorganisationen HSB en rapport om ungas boende. Rapporten visar att en tredjedel av de unga vuxna i åldrarna 21–25 år bor kvar hemma hos föräldrarna.

Samtidigt bor många äldre kvar i rymliga bostäder som de köpte under helt andra förutsättningar än dagens. Tidigare subventionerade staten bostadsköparna med fördelaktiga lån och avdrag för hela räntekostnaden, samtidigt som inflationen gjorde lånen mindre värda och lättare att betala av.

Generationsklyftan på bostadsmarknaden är enorm. De äldre generationerna bor rekordbilligt och de yngre tvingas betala så mycket att många inte har råd. Det är helt enkelt orättvist.

Att unga inte får bostäder hindrar dem från att flytta till studieorter och dit där jobben finns. Det leder till att det tar längre tid innan de etablerar sig på arbetsmarknaden och det är dåligt för hela samhället.

Det finns alltså skäl till att vi måste vi hjälpas åt för att ge de yngre en chans att få en bostad.

Att ta fram förslag på exakt hur det ska gå till överlåter jag till experter som har djupgående kunskaper i ämnet. Det finns säkert fler sätt än jag kan komma på.

Om inte argumentet att det är bra med större rättvisa mellan generationerna biter finns det andra motiv för att underlätta för de unga. Till exempel om efterfrågan på de nya hyresätterna sjunker kraftigt framöver.

I dagsläget blir de nyproducerade hyresrätterna uthyrda för att det finns tillräckligt många med en hyfsad lön som inte kan eller vill låna för att köpa en bostad. I en lågkonjunktur minskar sannolikt den här gruppen kraftigt.

Risken att vi får outhyrda lägenheter samtidigt som många efterfrågar en bostad är ännu ett skäl att satsa på de unga. Men det gäller att snabba på.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.