Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Din Ekonomi

Martin planerade för att kunna sluta tidigt

Martin Olsson gick i pension som 62-åring, men det hade aldrig gått utan eget sparande. ”Man ska inte tro att man kan leva på en vanlig pension.”
Martin Olsson gick i pension som 62-åring, men det hade aldrig gått utan eget sparande. ”Man ska inte tro att man kan leva på en vanlig pension.” Foto: Anders Hansson

Martin Olsson, 62, har varit pensionär i lite drygt två månader. Han har planerat pensionsuttagen noggrant.

– Hittills har jag bara tagit ut min allmänna pension och kompletterar med en fondförsäkring, säger han.

Trots att Martin Olsson har valt att gå i pension lite tidigare än de flesta har han 39 år i arbetslivet bakom sig. Han började studera till lärare direkt efter gymnasiet och var klar vid 22 års ålder.

– Då gjorde jag lumpen i ungefär ett år och jag fick min första anställning den 1 juli 1978, säger han.

Efter ett par decennier som lärare blev han skolledare och de sista åren var han chef för ett av de åtta skolområdena i Lund. Det innebar att han hade det högsta ansvaret för förskolorna och grundskolorna inom sitt skolområde.

Martin Olsson har alltid sparat en del av lönen och tror att det hänger ihop med hans uppfostran.

– Mina föräldrar var väldigt sparsamma.

Att han började fundera på att avsluta arbetslivet beror till en del på att hans partner är nio år äldre och redan har hunnit vara pensionär i sex år. Men det var när han började räkna på det som han såg att det var möjligt.

– Då såg jag att jag faktiskt hade råd att gå i pension, säger Martin Olsson.

Man ska inte tro att man kan leva på en vanlig pension från staten för det går inte.

En orsak till att han kunde sluta arbeta är att chefspositionerna gav honom högre lön. Han kunde också byta en del av lönen mot pensionssparande.

– De sista åren hade jag möjlighet att löneväxla vilket var väldigt förmånligt. Dessutom har jag sparat regelbundet sedan 30-årsåldern.

Hittills har han bara tagit ut den allmänna pensionen från staten tillsammans med en fondförsäkring som betalas ut månadsvis. Det betyder att han har tjänstepensionen och sitt privata sparande kvar.

– Jag funderar på om jag ska börja ta ut tjänstepensionen när jag fyller 63 år, men jag har inte bestämt det än. Jag testar mig fram och så får vi se hur det blir.

Martin Olsson är just hemkommen från en solsemester på Gran Canaria. Men utlandsresor är ingenting som ryms inom pensionsbudgeten.

Läs mer: Maria Crofts: Planen för pensionsuttagen är en spekulation i den egna livslängden

– Nej, då får jag ta av sparpengarna för att kunna leva livets glada dagar. Sedan blir det att återgå till vardagen igen.

Han är medveten om att han är privilegierad som kan bestämma när han ska sluta arbeta och att alla inte kan gå i pension när de vill.

– Om jag fortsatt som lärare hade jag inte kunnat sluta nu. Jag tänker också på lokalvårdarna som jag var chef över. De har liten eller ingen möjlighet att sluta tidigare även om de skulle behöva det, säger Martin Olsson.

Hans råd till yngre generationer är att försöka komma ut i arbetslivet så fort som möjligt

– Det kan vara bra att man skaffar sig lite erfarenhet innan man börjar studera, men man ska inte vara för gammal när man är klar.

Nästa råd till de unga är att de ska försöka spara. Även om det blir en liten summa varje månad blir det en hel de om man sparar i många år.

– Man ska inte tro att man kan leva på en vanlig pension från staten för det går inte, säger Martin Olsson.

Läs mer: Smarta uttag får pensionen att räcka längre

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.