Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Din Ekonomi

Med fullmakt tar du beslutet om din framtid

Nu kan du bestämma vem som ska sköta din ekonomi om du inte klarar dig själv. Med en framtidsfullmakt ger du ansvaret till en person du litar på.

Från den 1 juli år går det att skriva en framtidsfullmakt som reglerar vem som ska företräda dig om du inte längre kan göra det själv.

Läs också: ”Nu vet jag att mina två söner tar hand om allt”

Det kan gälla ekonomin men också att ta till vara dina intressen när det gäller personliga saker. Som till exempel om du behöver hemtjänst eller flytta till ett äldreboende.

Framtidsfullmakten är ett alternativ till en god man som utses av överförmyndaren och ett alternativ till vanliga fullmakter. Det finns inga garantier för att den gode mannen blir en släkting eller vän.

Juristen Britt-Marie Svensson, som svarar på DN-läsarnas juridiska frågor, välkomnar förändringen.

– Jag tror att många är jätteintresserade och att framtidsfullmakten kommer att bli väldigt populär, säger hon.

Det är många som hört av sig till DN med anledning av framtidsfullmakten. Här svarar vi på de vanligaste frågorna:

 

1

Vem kan skriva en framtidsfullmakt och vem kan få den?

– Alla som har fyllt 18 år kan skriva en framtidsfullmakt och samma åldersgräns gäller den eller dem som får fullmakten.

 

2

Kan jag skriva flera framtidsfullmakter?

– Ja, du kanske till exempel vill att olika personer ska få ansvar för olika saker eller att dina barn ska dela på ansvaret.

 

3

Finns det krav på hur framtidsfullmakten ska se ut?

– Ja, fullmakten ska vara skriftlig och det ska framgå att det är en framtidsfullmakt, vem som ger fullmakten, vem som får den, vad den kan användas till och vilka villkor som gäller. Fullmakten ska skrivas under med två närvarande vittnen.

4

 Vem ska jag ge fullmakten?

– En eller flera personer som du litar fullständigt på. Det kan vara din make eller maka, dina barn, en god vän eller någon som tidigare skött din ekonomi till exempel genom att hjälpa dig med placeringar. Juridiska personer kan inte bli fullmaktshavare, så du kan till exempel inte skriva en framtidsfullmakt till din bank eller något annat företag.

 

5

Vad kan framtidsfullmakten gälla för?

– Det bestämmer du själv inom vissa ramar. Fullmakten kan till exempel gälla att betala räkningar, hantera avtal om hyra, el, och andra abonnemang. Den kan även omfatta förvaltning av tillgångar som fonder, aktier och sparkonton. Du kan också ge fullmaktshavaren rätt att sälja fastigheter och lägenheter som du äger.

Fullmaktshavaren kan även företräda dig i frågor om som rör särskilt boende eller kontakten med vården eller myndigheter. Fullmakten får däremot inte gälla åtgärder inom hälso- sjukvård eller tandvård, som att bestämma viss vård. Det samma gäller testamente, äktenskap erkännande av faderskap och andra personliga frågor.

 

6

När börjar framtidsfullmakten gälla?

– Den som fått fullmakten avgör när du drabbats av sjukdom, psykisk störning eller liknande och inte längre kan ta hand om det som du skrivit fullmakt om. Problemen ska vara varaktiga.

Om den som fått fullmakten känner sig osäker kan personen vända sig till tingsrätten och få prövat om fullmakten trätt i kraft. Du kan också ha som villkor i framtidsfullmakten att tingsrätten alltid ska pröva om fullmakten trätt i kraft.

 

7

Vad händer om den jag skrivit framtidsfullmakten till är död när jag blir sjuk?

– Det är något som kan hända, till exempel när makar skriver framtidsfullmakter till varandra. Därför är det bra att skriva i fullmakten att någon annan, till exempel ett gemensamt barn, kan ta över ansvaret i en sådan situation. Annars kan överförmyndaren utse en god man.

 

8

Jag vill att min make/maka ska kunna sälja vår bostad och vår sommarstuga om jag blir dement. Kan jag ordna det genom förtidsfullmakten?

– Ja du kan skriva i framtidsfullmakten att den gäller för försäljning av den gemensamma bostaden och andra fastigheter som till exempel en sommarstuga om ni har det.

 

9

Kan min make/make använda pengarna från försäljningen till exempel för att köpa en ny bostad?

– Makar äger sina egna tillgångar tills det sker en bodelning vid skilsmässa eller dödsfall. Så din del av pengarna från försäljningen ska sättas in på ett konto som tillhör dig.

Fullmaktshavaren får inte ge sig själv gåvor från fullmaktsgivarens tillgångar men det går att göra undantag om gåvor skrivs in i framtidsfullmakten. Du borde därför kunna ge en gåva till fullmaktshavaren. Hur det här fungerar i praktiken visar sig längre fram när lagen funnits en tid.

 

10

Kan jag skriva en framtidsfullmakt själv eller använda en blankett?

– Ja, men tänk på att uppfylla kraven annars blir fullmakten inte giltig. Om du har specifika önskemål, stora tillgångar eller är det minsta osäker bör du anlita en jurist. Då kan du få hjälp med att få det som du vill ha det.

 

11

Måste jag skriva en framtidsfullmakt för att få hjälp med att betala mina räkningar?

– Nej, sedan den 1 juli har vi en lag om anhörigbehörighet. Den ger nära anhöriga rätt att hjälpa till med ekonomiska åtgärder. Behörigheten gäller endast enklare åtgärder som att betala räkningar och deklarera. Många har redan hjälpt sina anhöriga med detta men nu är det reglerat i en lag att det är tillåtet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.