Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Din Ekonomi

Mer i plånboken för dem med jobb och bolån

Det låga ränteläget påverkar främst de som har bolån.
Det låga ränteläget påverkar främst de som har bolån. Foto: Thomas Karlsson

Privatekonomin påverkas väldigt mycket av att räntorna är så låga. Det gör att löntagare med bolån är de som stärker sin ekonomi mest i år. Garantipensionärer i hyresrätt kan få det sämre.

När det gäller plånboksfrågor som påverkas av politiska beslut är det mycket som är osäkert under 2015. Det beror på att vi inte vet vilka förslag rege­ringen kommer med i vårbudgeten och som kan införas under året.

Det vi vet är att inkomstskatterna inte kan ändras i år så det blir varken höjd skatt på högre inkoms­ter eller sänkt skatt för pensionärer. Men regeringen kan upprepa andra förslag ur den nedröstade höstbudgeten.

Om vi ska hålla oss till redan kända förändringar som rör privatekonomin får vi lämna politiken och söka oss till andra områden. Kortfattat kan man säga att de som har arbete och bolån kommer att få mer pengar i år än förra året.

Riksbankens senaste prognos säger att nollräntan inte kommer att börja höjas förrän i slutet av 2016. Det ger svenskarna nästan två år till med rekordlåga räntor.

Det låga ränteläget blir mest påtagligt för dem som har bolån, eftersom det ofta rör sig om stora summor. Men räntan är lägre även på lån utan säkerhet, blancolån, och andra krediter. Framför allt där är det en bra idé att försöka använda de extra pengarna till att amortera.

De flesta löneavtal omfattar 2015 och löneökningarna blir ungefär 3 procent i genomsnitt. Med tanke på att Riksbanken gör bedömningen att prisökningarna kommer att vara obetydliga borde de flesta löntagare få mer pengar i plånboken. Särskilt som lägenhetshyrorna bara förväntas stiga med 1 procent.

På minussidan finns att kommunalskatten höjs på flera håll. Unge­fär fyra av tio svenskar får höjd kommunalskatt. Men höjningen är måttlig, den genomsnittliga kommunal­skatten blir 33,23 procent 2015 jämfört med 33,10 procent 2014.

Swedbank har räknat ut att en tvåbarnsfamilj i villa, belånad med 2,8 miljoner kronor, får ungefär 2 000 kronor mer i månaden nästa år när de nödvändiga utgifterna är betalda. Tvåbarnsfamiljen i lägenhet går drygt 800 kronor plus varje månad.

Trots att höjningen av underhållsstödet uteblev vid årsskiftet kommer de ensamstående föräldrarna att få det lite bättre nästa år. Det beror till största delen på att lönerna förväntas öka mer än boendekostnaderna.

Pensionärerna har förstås samma nytta av de låga räntorna som alla andra som har lån. Men deras inkomster ökar inte tillnärmelsevis så mycket som löntagarnas.

En pensionär med enbart garantipension får 18 kronor mer i månaden före skatt. Att höjningen blir så liten beror på att garantipensionen höjts i takt med prisökningarna som varit väldigt låga.

Om garantipensionärerna går plus eller minus nästa år beror till stor del på hur boendekostnaderna förändras. Pensionärer med bolån får lägre kostnader men de som bor i hyresrätt får räkna med att hyran höjs mer än garantipensionen.

För pensionärer med tilläggs- och tjänstepension beräknas pensionshöjningarna på ett annat sätt. Det gör att deras pensioner stiger mer än hyreshöjningen vilket leder till att de går plus med några tior nästa år.


Samhällsekonomi: Grekiskt nyval kan blåsa liv i eurokrisen

Vem hade för ett år sedan räknat med att oljepriset skulle halveras under andra halvåret 2014? En sådan oväntad förändring går inte att förutspå inför 2015. Läs mer.

Tre saker som händer under året

1 Pensionsavdraget begränsas. Avdragsrätten för privat pensionssparande sänks från 12 000 kronor till 1 800 kronor.

2 Amorteringskrav. Finansinspektionen räknar med att det nya kravet om att alla som har lån över 50 procent av bostadens inköpspris ska amortera införs under sommaren.

3 Dags att deklarera. Måndagen den 4 maj ska deklarationerna vara inlämnade.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.