Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Din Ekonomi

Nya pensionsregler ökade antalet konton

Antalet ISK-konton växer och nya regler för pensionssparande satte extra fart på nyteckningarna.

– 2015 kommer att bli det enskilda år då vi öppnat flest antal ISK-konton, säger Magnus Nelin, presschef på Nordea.

Svenskarna verkar ha vant sig vid ISK efter fyra år och bankerna vittnar om en stadig tillväxt av antalet konton. På Nordea ser man ett rekordår i antalet nya ISK-konton.

En viktig förklaring är att ISK har rekommenderats som ett tungt alternativ för pensionssparande när möjligheten att göra avdrag för privat pensionssparande går i graven.

– I slutet av 2014, när det annonserades att avdragsrätten skulle försvinna, ökade antalet ISK mycket kraftigt under ett par månader. Därefter har ökningen planat ut men är fortsatt stadig, konstaterar Claes Warrén, presskontakt på Swedbank.

Läs mer: Lägre skatt gynnar nya sparformen

Både Swedbank och Nordea noterar en kontinuerlig ökning av antalet konton.

Vid förra årsskiftet var antalet ISK-konton 953.000 och det ökade med 83 procent jämfört med året innan, enligt Skatteverkets siffror. Om ökningen har varit större i år kan antalet konton närma sig två miljoner.

De vanligaste frågorna från bankens kunder om sparformen handlar inte direkt om hur kontot fungerar.

– I början var det mycket grundläggande frågor om ISK som skatteskal. I dag är det mer direkta handläggningstekniska frågor om hur kunden hanterar ISK i våra digitala kanaler, säger Claes Warrén.

På Nordea är frågor om hur skatten beräknas, vilka tillgångsslag som är godkända och regler kring flytt av ISK vanliga.

– Frågeställningarna har inte förändrats så mycket över tid, säger Magnus Nelin.

På Swedbank är det främst fonder som finns på kontona men kunderna har också aktier och strukturerade produkter i sitt sparande.

Även hos Nordea är det fonder som utgör majoriteten av kapitalet i ISK.

– Vi kan konstatera att andelen enskilda värdepapper respektive kontovolymer ökar, vilket kan tolkas som att personer med stora aktieportföljer nu också har valt att realisera vinster och skatta av för att kunna byta sparform till ISK, säger Magnus Nelin, på Nordea.

Ett ytterligare tecken på att sparformen börjar få fäste visar fondflödena.

Hushållens nettosparande i fonder, insättningar minus uttag, hamnade för förra årets tre första kvartal på minus 30 miljarder kronor. Samtidigt var det plusflöden för fondsparande i ISK på 45 miljarder kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.