Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Din Ekonomi

Nya söktjänsterna som är bättre än Google

Foto: Anders Hansson
Startpunkten i informationsjakten på nätet är ofta Google. Men en specialiserad söktjänst kan göra det lättare att hitta det du letar efter. – Sökningen i en nischad sökmotor blir mer precis, säger Tomas Wennström, en av två bröder som utvecklar Hittarecept.se.

Det började med en fångad abborre i Stockholms skärgård. Den första för Tomas Wennström, som gav sig ut på nätet för att leta recept. 

– Jag gick in på Tasteline, på Coop, på Arla och flera andra stora receptsajter. Det tog ganska lång tid, och då föddes idén: Det måste gå att bygga en söktjänst som bara fokuserar på recept, säger han. 

Nu har det gått två och ett halvt år sedan han och brodern Axel Wennström bestämde sig för att omsätta idén i praktiken. Under 2008 ökade besökarna på hittarecept.se rejält, veckan före nyår hade söktjänsten över 190 000 unika besökare. 

– Google är underbart. Men inom nischade områden finns utrymme för smalare sökmotorer. Där går det snabbare att hitta det man letar efter, säger Tomas Wennström.
 

Fördelen med en smal söktjänst jämfört med breda Google, oavsett om det är en av sökjättens egna nischtjänster eller en annan, är att man vet vilken typ av information användarna är ute efter.  

– Sökmotorn kan helt koncentrera sig på det som är viktigt när den samlar in information från andra webbplatser. Vi tar till exempel bara med själva recepten, och inget av det som finns runt omkring på webbsajterna, säger Tomas Wennström. 

Hittarecept.se är konstruerad att fokusera på recept. Alatest.se på produktrecensioner. Workey.se på platsannonser.  

– Redan när man går in på en smalare söktjänst har man därför börjat avgränsa sin sökning, säger Anton Johansson.  

Till vardags jobbar han på Linköpingsföretaget Twingly, som utvecklar söktjänster för bloggar. Vid sidan av har han lanserat ticketz.se, en söktjänst för biljetter. På gång är studentz.se för studentlitteratur och bookz.se för andra böcker. 

– När det bara var Blocket och Tradera som hade annonser på nätet, då var det där alla gick in. Men det kommer till nya sajter hela tiden. Och ju fler de blir, desto större blir behovet av sökmotorer som letar i dem. Som samlar ihop allt på ett för användaren smidigt sätt, säger Anton Johansson. 

Utbud och efterfrågan är två faktorer som driver utvecklingen. När det finns tillräckligt mycket information i en nisch, då finns det anledning att börja fundera på att bygga en söktjänst inriktad på just den. Nischerna kan vara avgränsade av ämnet, men också geografiskt. 

Men den tekniska utvecklingen är också en drivkraft. Ett exempel är bildsök.

Malmöföretaget Polar Rose har utvecklat en teknik som känner igen vilka personer som finns på ett foto. 

– Jag tror att det kommer många tekniska genombrott som gör det möjligt att bygga helt nya typer av söktjänster. Det finns så många tänkbara nischer, i så många dimensioner, säger Jan Erik Solem, grundare och teknikchef på Polar Rose. 

Trender inom söktekniker

Personliga. Söktjänsterna du använder kommer successivt att lära sig vad du är intresserad av och därmed kunna komma med bättre resultatlistor.

Semantiska. Söktjänsterna får teknik som gör att de bättre förstår vad användarna letar efter. Den kan användas för att avgöra om det är bilar eller sport som är intressant för någon som söker efter exempelvis ”golf”.

Geografiska. När allt fler mobiltelefoner får inbyggd gps går det att bygga söktjänster som tar hänsyn till var sökningen görs.

Sociala. Söktjänsterna tar hänsyn till andra personer när resultaten presenteras. ”Vet” tjänsten till exempel att två personer tidigare varit intresserade av samma sökresultat kan den kunskapen användas i kommande sökningar.

Fler söktjänster

Personer och företag
hitta.se
eniro.se

Priser
prisjakt.nu
pricerunner.se

Produktrecensioner
alatest.se

Blogginlägg
twingly.com

Mikroblogginlägg
twingly.com/microblogsearch

Bilder på personer
polarrose.com

Bilder
picsearch.com

Recept
hittarecept.se

Bilder, filmer, musik
playaudiovideo.com

Biljetter
ticketz.se

Annonser
allaannonser.se
annonskartan.se

Lediga jobb
workey.se
jobbkartan.se

Fler sökmotorer
altsearchengines.com

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.