Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Din Ekonomi

Nya Windows 8 är ett vågspel

DN provar nya Windows 8.
DN provar nya Windows 8. Foto: Ruben Ubeira
Snart kommer din pc att se helt annorlunda ut. Nya operativsystemet Windows 8 bjuder på de största förändringarna av systemet på 17 år.

Microsofts vågspel går ut på att det ska se likadan ut på stationära datorer, surfplattor och telefoner. Din Ekonomi har provat sista versionen före det officiella släppet.

Borta är startknappen och startmenyn. I stället härskar nu tiles, brickor som både kan vara programstarter och visa innehållet i program som körs. Det är ett välkänt koncept från Windows Phone och för en surfplatta är det ett logiskt steg – men för en dator utan pekskärm?

Microsoft utmanar användarna rejält. Samma utseende ska råda såväl på datorer som på surfplattor och telefoner och tekniskt sett ska det fungera både med processorer från Intel/AMD- och ARM (som finns i surfplattorna).

Som Windowsanvändare har man blivit van vid skrivbord och startmeny, låt vara att det grafiska utseendet har växlat lite mellan versionerna men nu är det i stället det nya Metrogränssnittet som ska vara normen.

Kanske visar metoden vägen mot en ny kategori datorer med pekmöjlighet på skärmen. Att det gans­ka snart kommer bärbara datorer med möjligheten står redan klart.

Kanske tar Microsoft i för mycket denna gång. En försiktig gissning är att företaget tvingas att ge Windows 7 ett förlängt liv, precis som XP fick när Vistaversionen inte anammades av företagen i den omfattning Microsoft hoppats.

För förändringen är stor och på en stationär dator känns de nya programmen, ”apparna”, väldigt uppblåsta. Första intrycket är långtifrån välkomnande och det tar en stund att vänja sig vid navigeringen. En tröst för vana användare är att skrivbordet finns kvar som en av brickorna, väl där känner man igen sig, det går att lägga upp genvägar som vanligt och sedan kan de läggas nere i aktivitetslisten. Och papperskorgen finns kvar. Välkända tangentkombinationen Alt-Tab växlar också fortfarande mellan aktiva program.

Ett genomgående tema för flera av apparna är att Microsofts söktjänst Bing finns som ryggrad för att ta fram uppgifter som apparna använder. Likaså finns en tätare koppling till kommersiella tjänster för att till exempel köpa appar eller köpa/hyra filmer.

Bland de många nya funktionerna finns appen ”Foto”, en bildvisare som ger en översikt av lokala bilder och de bilder som lagras i molntjänsten Skydrive och på communitys som Facebook och Flickr.

Metro har inte fallit testanvändarna på läppen och det är inte svårt att förstå varför. Systemet är helt enkelt inte inbjudande.

Det släpps i september och i höst kommer vi att se många datorer med det nya ute i handeln.

Den som ändå köper eller har en dator med Windows 7 kommer att kunna uppgradera för en mindre summa.

Windows dominerar på marknaden

Första Windows presenterades i november 1983. Succé uteblev.

Först med version 3.0 1990 och 3.1/3.11 tog fönsterhanteringen fart på pc:n. När så Windows 95 lanserades 1995 började Microsoft på allvar erövra datormarknaden.

Ett nytt fönstersystem i kombination med utmärkt nätverksstöd bäddade för en dominans som hållit i sig.

Senaste mätningen från NetApplications (som granskar vilka system som används på nätet) visar att Windows har en marknadsandel på förkrossande 92,4 procent.

Nya program i Windows 8:

• ”Tiles” – aktiva små program

• ”Maps” – kartor

• ”Store” – köp/hämta appar

• ”Skydrive” – lagra dokument i molnet

• ”Resor” – Information och bokningshjälp

• ”Nyheter” – nyhetskällor via ikonlänkar

Nya funktioner i Windows 8:

• Inaktiva appar stängs av sig själv

• Inmatningspanel för matematik

• Nyckelfunktioner i höger skärmkant

• Starkare fokus på delning av dokument och filer

Det här är kvar från tidigare versioner:

• Gadgets - nyttiga miniprogram

• Aktivitetsfältet (kan fortfarande läggas i vilket skärmkant som helst)

• Högerklick för anpassning av bildskärm

• Metoden för att skapa genvägar och nya dokument

• Papperskorgen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.