Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Din Ekonomi

Obetalda sms–lån ökar kraftigt

Högen med obetalda sms-lån växer igen hos Kronofogden. Under första halvåret i år fick Kronofogden in 24 377 anmälningar om obetalda sms-lån, en ökning med 70 procent jämfört med samma period i fjol.

Den positiva trenden av ungdomars minskande andel av ansökningarna har nu brutits, konstaterar Kronofogden.

Från 2006 ökade antalet ärenden som gäller obetalda sms-lån, med en klar överrepresentation av unga vuxna. Våren 2010 förändrades det och antalet ansökningar minskade kraftigt, en trend som höll i sig och förstärktes under första halvåret 2011.

Men andra halvåret 2011 började antalet obetalda lån öka igen.

– Det är oerhört oroväckande. Siffrorna är "all time high" nu. Framför allt är det kreditprövningen som brister, säger Janne Åkerlund hos Kronofogden.

Han har gått igenom omkring 600 anmälningar och konstaterar att 32 procent av de som fått lån redan hade betalningsanmärkningar eller var restförda för skulder hos Kronofogden. Bland ungdomarna var den siffran hela 70 procent.

– Och det var inte bara en eller två betalningsanmärkningar utan flera.

Också tillgängligheten har ökat, samtidigt som sms-låneföretagen har en aggressiv marknadsföring.

Den nya konsumentkreditlagen har inte inneburit den åtstramning man hoppats på, och trots domslut om att företagen inte får marknadsföra sig med snabbhet som argument finns företag som Blixtlån, där redan namnet antyder att det kommer att gå fort.

Kronofogden vill att reglerna skärps ytterligare och att Finansinspektionen får ett tillsynsansvar.

– För unga som hamnar i skuldfällan är det som en gardin som dras ned för vuxenlivet. De har nog med problem ändå med bostad och jobb, säger Åkerlund.

 

Fakta:Skulden växer snabbt

Antag att du har en skuld som när den skulle ha betalats är på 3 600 kronor. Du får en betalningspåminnelse med en avgift på 50 kronor.

Du kan fortfarande inte betala, skulden går till inkassoföretaget och växer med ytterligare 160 kronor. Skulden går sedan vidare till Kronofogden och ökar med ytterligare 300 kronor och dessutom kan en ombudsavgift tas ut på 340 kronor.

På bara en månad kan skulden ha vuxit med 850 kronor.

Fakta:Sms–lånen

Under första halvåret i år fick Kronofogden in 24.377 anmälningar om obetalda sms-lån. Det är en ökning med 10.000 jämfört med första halvåret i fjol.

Ungdomar står för drygt en femtedel av de obetalda sms-lånen.

I dag finns ett drygt 40-tal företag som bedriver sms-låneverksamhet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.