Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Din Ekonomi

Ökad näthandel ger barnkläder längre liv

Nätförsäljningen av begagnade barnkläder växer kraftigt. Förra veckan låg cirka 70.000 kläder och skor ute till försäljning på en av de största sajterna.

– Försäljningen av barnkläder och -skor har ökat med 60 procent sedan 2009. Det gör det till en av de snabbast växande kategorierna på Blocket, säger Johanna Wilkens som är pressansvarig på Blocket.

Blocket är tillsammans med Tradera de två helt dominerande sajterna för den här e-handeln. Letar man på nätet hittar man några till, ofta som komplement till butiks­försäljning. En av dem är den drygt årsgamla Fyndigt och fiffigt med ett sortiment på drygt 2.000 artiklar. Det ska jämföras med de 70.000 artiklar som låg ute på Tradera förra veckan.

– Det är mer tjejkläder än kill­kläder i omlopp. Sämst går kläder för barn upp till ett halvår. När barnen börjar på dagis ökar behovet kraftigt, säger Bodil Erixon på Fyndigt och fiffigt och berättar att färgglada retrokläder har stor åtgång.

Även om det varierar lite från sajt till sajt är flickkläder mest efterfrågade. Märkeskläder har också stor åtgång. Det syns på priserna.

– För ytterkläder, särskilt vissa märkeskläder, kan man få 40–70 procent av nypriset. Det som säljs mest på Tradera är tröjor, byxor och ytterkläder i nu nämnd ordning, säger Jenny Pedersén som är pressansvarig på företaget och lägger till att de mest eftertraktade storlekarna är de för barn omkring två år.

Att e-handeln med begagnade barn­kläder och -skor har ökat så kraftigt har främst två förklaringar. Den ena är att synen på begagnat har ändrats.

– Det är mer accepterat att köpa och sälja begagnat. En anledning till att barnkläder och -skor sticker ut så mycket har antagligen att göra med att barnfamiljer är de som köper och säljer allra mest på Blocket. Nio av tio barnfamiljer har handlat hos oss, säger Johanna Wilkens på Blocket.

Den andra förklaringen är att många småbarnsföräldrar är miljömedvetna när de köper kläder.

– Många tycker att man inte ska slänga saker. Varför då köpa nytt när man kan köpa begagnat billigare? En del tror att det finns miljögifter kvar i nya plagg och att de måste tvättas många gånger innan de används, säger Jenny Pedersén på Tradera.

En kraftigt växande marknad är begagnade barnvagnar.

– Jag tror att det är en reaktion mot de senaste årens hysteri för dyra lyxbarnvagnar, säger Johanna Wilkens och berättar att just barnvagnar passar in på Blockets sätt att fungera:

– 80 procent av affärerna på Blocket görs genom att säljare och köpare träffas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.