Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Din Ekonomi

Räkna med att barnet kostar minst en miljon

Jenny Svedberg och Niklas Olsson väntar barn om några månader. Innan barnet kommer hoppas de få köket färdigrenoverat.
Jenny Svedberg och Niklas Olsson väntar barn om några månader. Innan barnet kommer hoppas de få köket färdigrenoverat. Other: Emma Eriksson

Barnsäsongen närmar sig och många blir föräldrar för första gången. Här är användbara tips för dig som ska bli förälder.

De flesta barn i Sverige föds under det första halvåret. I mars brukar antalet födslar öka till över 10.000 per månad och den nivån håller i sig till och med september.

Många blir föräldrar för första gången och då är det mycket att tänka på. Inte minst för att barn kostar en hel del.

Swedbank har räknat ut att de nödvändigaste kostnaderna för ett barn från födseln till 18-årsdagen ligger på 859.000 kronor. Då är förutom levnadsomkostnader, barnomsorg och utrustning även inkomstbortfallet för föräldraledigheten inräknad.

Lägger man till sådant som fritidsaktiviteter, fickpengar, presenter, eget rum och att familjen behöver en större bil ökar kostnaden för barnet till 1.565.000 kronor.

Nyfödda barn behöver en hel del utrustning och Konsumentverket har räknat ut att en medeldyr basutrustning kostar ungefär 20.000 kronor om allt köps nytt. Då ingår inte kläder och leksaker.

De löpande kostnaderna för sådant som mat, kläder och blöjor beräknas till 22.000 kronor för det första året. Det blir en extra månadsutgift på nästan 2.000 kronor.

Här är en genomgång av sådant som är bra att veta när man ska bli förälder:

Föräldraförsäkring

1

När du besöker mödravårdscentralen ska du se till att få ett graviditetsintyg så fort som möjligt. Intyget skickar du till: Försäkringskassans inläsningscentral, 839.88 Östersund.

När Försäkringskassan får intyget startar de ditt ärende och kan räkna ut hur mycket du ska få i föräldrapenning.

Föräldrarna får 390 dagar på sjukpenningnivå och 90 dagar på lägstanivån, 180 kronor per dag. Av dagarna på sjukpenningnivå är 90 dagar knutna till vardera föräldern och fryser inne om de inte tas ut.

Ersättningen är 80 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten upp till taket på 37.333 kronor i månaden vilket ger en högsta ersättning på 29.010 kronor.

Många arbetsgivare betalar ut extra pengar till föräldralediga. Ersättningen brukar vara runt 10 procent av lönen i ett antal månader.

Om du vill testa hur ni kan fördela och ta ut ledigheten samt ungefär hur mycket pengar ni kan få kan du gå in på forsakringskassan.se och söka på Föräldrakollen. Då kommer du till försäkringskassans planeringsverktyg.

När det är dags att ansöka om föräldrapenning går ni in på forsakringskassan.se, klickar på ”Förälder” och vidare på ”Ansök om, ändra och planera föräldrapenning”. För att ansöka måste ni logga in med bank-id.

Barnbidrag

2

Den 1 mars höjs barnbidraget till 1 250 kronor i månaden. Bidraget betalas ut automatiskt från månaden efter den månad barnet föddes och delas mellan föräldrarna om de har gemensam vårdnad. Föräldrar till fler barn än ett får flerbarnstillägg.

Barnförsäkring

3

Teckna försäkringen så fort som möjligt för det går inte att få ersättning i efterskott. Du kan jämföra barnförsäkringar hos konsumenternas.se som också betygssätter försäkringarna från 0 till 5 poäng.

Utrustning

4

Här ska säkerheten vara i fokus även om funktionen också har stor betydelse. Det finns bra information som hjälper föräldrar att välja.

Konsumentverket har en broschyr, ”Säkra barn – trygga föräldrar” med goda råd om det mesta från nappar till bilbarnstolar. Hos Hallå konsument hittar du information om att köpa och hyra produkter till barn. Där finns också en barnvagnsguide som hjälper er att välja vagn efter era behov.

En del försäkringsbolag hyr ut bilbarnstolar mot en månadskostnad. Då får du en ny stol i takt med att barnet växer.

Vill du köpa en bilbarnstol ger försäkringsbolaget Folksams test god vägledning. I testet som gjordes 2017 betygsattes 22 stolar. Du hittar testet på sajten folksam.se genom att scrolla längst ner och klicka på ”Tester och goda råd”.

Arv och testamente

5

Om ni är sambor bör ni skriva testamente till förmån för varandra. Utan testamente ärver barnet alla den avlidne förälderns tillgångar och sambon får ingenting.

Det kan till exempel innebära att den kvarlevande föräldern måste ta lån på bostaden för att kunna betala ut arvet till barnet. I värsta fall kanske bostaden behöver säljas.

Genom testamente kan ni minska barnets arv till hälften, barn har alltid rätt att få ut sin laglott. Om ni till exempel har en lägenhet värd 1 miljon kronor ärver barnet 500.000 kronor om en förälder dör utan testamente. Med testamente kan barnen och sambon få hälften var av arvet, alltså 250.000 kronor var.

Fundera också på att ta var sin livförsäkring med varandra som förmånstagare så att ni kan lösa ut barnen om en av er dör i förtid.

Är ni gifta och bara har gemensamma barn ärver ni varandra och barnet får ut sitt arv först när båda är borta. Men särkullbarn, barn från tidigare förhållanden, har alltid rätt att få ut sin laglott.

Spara till barn

6

Det kan verka svårt att få råd att spara till barnen, särskilt den första tiden när utgifterna ökar och inkomsterna sjunker. Men tänk på att även små belopp växer om spartiden är lång. En hundralapp i månaden räcker till exempel till ett körkort.

Läs även: Föräldraledighet viktig fråga för nya föräldrar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.