Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Din Ekonomi

Rättvisare för sjuka med karensavdrag

DN:s privatekonomiska krönikör Maria Crofts svarar på tre frågor om att regeringen vill avskaffa karensdagen och införa ett karensavdrag vid sjukdom.

Vad innebär den här förändringen?

– Att karensdagen, den första dagen när man är sjuk, avskaffas. Karensdagen är ett slags självrisk i sjukförsäkringen och den dagen drar arbetsgivaren hela dagslönen i sjukavdrag. De som arbetar långa arbetspass får ett större avdrag än de som arbetar åtta timmar om dagen eller mindre.

Regeringen vill att det nya karensavdraget ska vara 20 procent av en genomsnittlig veckolön för alla. Det blir alltså fortfarande ett avdrag första sjukdagen, det nya är att de som har långa arbetspass blir av med mindre pengar än i dag.

Vilka påverkas av förändringen?

– Framför allt de som arbetar långa arbetspass, ofta på schema, till exempel inom vård och omsorg. Deltidsarbetare berörs också.

LO-facket har räknat ut att en undersköterska som arbetar deltid på natten kan förlora dubbelt så mycket på karensdagen den första sjukdagen som den som arbetar vanlig 40-timmarsvecka. Den skillnaden försvinner med det nya karensavdraget.

När införs karensavdraget?

– Regeringen vill att det ska ske den 1 januari 2019. Förslaget skickas nu ut på remiss och sedan ska regeringen skicka förslaget till riksdagen som ska rösta om lagändringarna. Karensavdraget är en uppgörelse mellan regeringen och Vänsterpartiet.

Läs även: Slopad karensdag ersätts med avdrag

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.