Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Din Ekonomi

Rekordlågt elpris – så tjänar du mest

Elpriserna är de lägsta på 15 år och många med bundna avtal sänker kostnaden rejält när bindningstiden går ut. Men alla kan spara ­genom att välja rätt avtal. Här får du hjälp att hitta rätt.

Elpriset på elmarknadsplatsen Nord Pool har fallit rejält under våren. Prisfallet beror framför allt på att det rikliga regnandet satt fart på vattenkraften. Att vindkraftverken blivit fler och att det varit blåsigt spelar också in.

När handelspriset på el sjunker syns det snabbt på elräkningen för dem som har rörligt elpris. Men ungefär 40 procent av svenskarna har bundna elavtal, på kortare eller längre tid, och de får vänta på prissänkningen tills avtalstiden går ut.

Många av dem som haft bundet elpris kommer att märka stor skillnad när avtalet går ut.

– Skillnaden beror förstås på när man band elpriset. De som band i  sex månader kommer att märka mindre skillnad än de som haft bundet pris i tre år, säger Faraz Azima, vd på elbytarsajten Elskling.

Men även om ditt elpris sjunker i  takt med marknadspriset kan du ha pengar att hämta på att se över ditt elavtal. Bor du i ett småhus med direktverkande el skiljer det ungefär 2 000 kronor per år mellan det lägsta och det högsta rörliga priset. För en lägenhet är skillnaden cirka 1 000 kronor per år.

Det allra högsta elpriset får du om du inte själv väljer något elbolag. Då blir du anvisad ett elavtal och anvisningspriserna är ofta mycket högre än de rörliga priserna.

Du förlorar alltså mest på att inte välja något elbolag alls. Tycker du att det är svårt att välja är det bättre att teckna ett avtal med vilket bolag som helst än att ha anvisningspriset.

I dag har 700.000 hushåll de höga anvisningspriserna. En del har troligen inte brytt sig om att teckna avtal men det är inte ovanligt att hamna i högprisfällan när man byter bostad. Det beror på att många inte vet att de måste ta med sig det elavtal de har eller välja ett nytt när de flyttar.

Den vanligaste frågan när det gäller elavtal är om det är läge att binda nu. Och det tråkiga svaret är att det inte går att veta hur det blir med tillgången och efterfrågan, som styr priset, flera år framöver.

Därför måste du själv ta ställning till om det är värt att betala lite mer för att få veta exakt vad priset blir under en viss tid.

Bor du i eluppvärmt småhus och har ansträngd ekonomi kan det vara bra att veta kostnaden för själva elen eftersom åtgången varierar med vädret.

Men på kort sikt ser det låga elpriserna ut att hålla i sig. Det beror framför allt på att vi har mycket vattenkraft i Sverige och att snösmältningen kommit i gång sent. Det kommer att dröja till fram i höst innan all snö har smält.

Så byter du elbolag

Kolla ditt avtal. Försäkra dig om att ditt avtal inte är bundet på en viss tid. Det kan bli dyrt att byta innan bindningstiden gått ut.

Välj bolag. Du hittar aktuella elpriser på statliga elpriskollen.se. Där finns också kontaktuppgifter till de olika bolagen.

Kontakta bolaget. Ring det bolag du valt eller gå in på hemsidan och teckna elavtal. Du har ångerrätt i 14 dagar om avtalet tecknas på distans, alltså utanför en butikslokal.

Andra tar över. När du tecknat ett nytt elavtal behöver du inte göra något mer. Det nya bolaget kontaktar ditt elnätsbolag och berättar att du bytt. Elnätsbolaget meddelar ditt gamla bolag att du inte längre är kund där.

Fem saker du bör veta om elavtal

1. Nätavtal. Måste alla ha för att kunna köpa el. Du kan inte välja elnätsbolag eftersom företagen har monopol i sina områden. Det är bara den som står för elnätsavtalet som kan teckna avtal med elbolagen.

2. Elavtal. Du måste inte välja bolag för själva elen men det är oekonomiskt att inte göra det. Väjer du inte blir du blir tilldelad ett elbolag och får ofta det högsta priset.

3. Rörligt pris. Varierar med utvecklingen på elbörsen. Rörligt pris passar dig som inte bryr dig om att priset varierar.

4. Fast pris. Du betalar samma pris per kilowattimme under hela bindningstiden, ofta ett till tre år. Tänk på att du kan tvingas betala en straffavgift om du bryter avtalet i förtid. Passar dig som vill ha koll på kostnaden.

5. Mixavtal. Du betalar en del av ditt elavtal till rörligt pris och resten till ett fast pris per kilowattimme. Bindningstiden är ofta ett till tre år. Passar dig som vill ha koll på kostnaden utan för stora prisvariationer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.