Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-16 08:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/din-ekonomi/rekordmanga-arenden-i-finansbranschens-disciplinnamnd/

Din Ekonomi

Rekordmånga ärenden i finansbranschens disciplinnämnd

Katarina Lidén, vd på Swedsec. Foto: Julia Mard

Beslut om regelbrott och återkallande av licenser inom finansiell rådgivning ökar, visar statistik från Swedsec 2018. Oftast rör det sig om bristande dokumentation eller att de finansiella rådgivarna har gett felaktiga krediter.

Andreas Lindberg
Rätta artikel

Finansinspektionen har den statliga tillsynen över företagen, men de som vill ha en extern kontroll licensierar sina medarbetare hos Swedsec. 

Året som gått blev ett rekordår för deras disciplinnämnd. Både i antal meddelade beslut och i antal återkallade licenser. Jämfört med 2015 är det mer än en fördubbling av meddelade beslut. 

Läs mer: Tänk på det här när du får finansiella råd 

Det behöver dock inte betyda att fuskarna har blivit fler i finansbranschen, menar Katarina Lidén, vd på Swedsec. 

– Det handlar så klart till stor del om att fler har licens hos oss i dag. Men jag upplever också att företagen blir allt bättre på att fånga upp och rapportera regelöverträdelser till oss. De satsar mycket mer på regelefterlevnad nu efter att det kommit flera nya EU-regler, säger hon.  

Jag upplever också att företagen blir allt bättre på att fånga upp och rapportera regelöverträdelser till oss.

De vanligaste regelbrotten handlar om felaktiga kreditgivningar vid exempelvis bolån, eller bristande dokumentation av kundmöten och rådgivning. 

– Det är mycket allvarligt. Tänk dig att det går dåligt för dina investeringar du har gjort utifrån samtal med din rådgivare till exempel. Då vill man ju kunna gå tillbaka och titta på vad man kom överens om vid rådgivningstillfället. Är inte det dokumenterat på rätt sätt blir det ju väldigt svårt för kunden, säger Katarina Lidén.

De disciplinära åtgärderna som nämnden kan använda sig av är varning, erinran och återkallande av licens. Det sistnämnda innebär i praktiken den berörda personen får yrkesförbud i tre år, åtminstone hos Swedsecanslutna arbetsgivare.

Oftast beror det på felaktigheter som en person gjort i sin yrkesutövning. Men en licenshavare kan också anses vara olämplig baserat på saker hen gjort utanför arbetstid.

Ett exempel på det är en licenshavare som blev dömd för marknadsmissbruk och svindleri. Det var fråga om upprepad grov ekonomisk brottslighet som ansågs skada förtroendet för personen i fråga.

Ett annat exempel på disciplinärende som resulterade i återkallad licens handlade om en rådgivare som lånade stora summor pengar av en nära vän, som också var en kund. Syftet var att ge sken av att ha kapital till en bostadsrätt, men personens arbetsgivare fattade misstanke och startade en internutredning.

I de 50 beslut som meddelades från nämnden under 2018 var totalt 14 återkallelser, sex erinran och 30 varningar.

Det vanliga är att det licensierade företaget anmäler händelser till Swedsec, som sedan utreder den ansvariga personen. Men det går också att som privatperson rapportera händelser för att få dem granskade av disciplinnämnden.

Rör frågan ett ersättningsanspråk är det dock Allmänna reklamationsnämnden som gäller.

Dan Lucas: Att vara misstänksam är klokt