Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Din Ekonomi

Rensa förrådet och dryga ut semesterkassan

Säsongen för sommarloppisarna är i full gång och det är hög tid att gå igenom förråden.
Det mesta går att sälja om priset är rätt och pengarna blir en bra förstärkning av semester­kassan.

Det är lördag på parkeringen vid galoppbanan i Täby utanför Stockholm och bilarna står i långa rader med bakluckorna öppna. Förhoppningsfulla säljare har fyllt borden med sådant de inte behöver.

En del besökare strosar lojt förbi i sommarhettan medan andra letar målmedvetet bland sakerna på borden och i lådorna på marken. ­Priserna är genomgående väldigt låga.
De flesta säljer saker som barnen vuxit ur eller tröttnat på. Här finns massor av barnkläder, böcker, leksaker och filmer.

Men kläder till vuxna går också bra och alla märkesvaror försvinner snabbt. Väskor, solglasögon och annat som är kopior av kända märken är också lätta att sälja.
Kosmetiska produkter som dofter och smink har en strykande åtgång. Att flaskan bara är halvfull eller att ögonskuggan redan är testad spelar ingen roll.

En plats på loppmarknaden kostar 170 kronor. Det betyder att de första 10–15 sakerna som säljs inte ger någon vinst utan går direkt till hyran. Först därefter går säljarna med vinst.
Malin Lövefors, som bor i Täby, håller sig till det mer traditionella sortimentet. Hon är här för tredje gången och har med sig dottern Elsa Lövefors. De säljer bland annat böcker, leksaker, videofilmer och kläder.

– Det går jättebra att sälja om man är tillräckligt billig, säger Malin Lövefors som tar fem eller tio kronor för det mesta.

Den här gången har hon gjort en rejäl utrensning eftersom familjen snart ska flytta utomlands för ett år. Förhoppningen är förstås att det inte ska finnas mycket kvar att ta med hem när dagen är slut. Men det är inte allid det blir som man har tänkt.

– Förra gången handlade Elsa nästan lika mycket som vi sålde, ­säger Malin Lövefors med ett leende.

Det har nästan gått en timme sedan loppmarknaden öppnade klockan tolv. Men säljarna körde in på parkeringsplatserna redan vid tiotiden och började lägga upp varorna.

– Den största ruschen var faktiskt redan när vi packade upp. De vana loppisbesökarna vet att det kan löna sig att vara tidigt ute, säger Malin Lövefors.

Kön till varmkorven, kaffet och de kalla dryckerna ringlar lång. Barnfamiljer sitter och fikar på de gröna gräsplättarna som finns här och där. Det är uppenbart att loppisen är ett lika mycket ett familjenöje som en chans att fynda.

Jenny Björnfot, som har kört hit från Åkersberga, lockar många barnfamiljer till sitt bord. Barnen vill gärna titta på leksakerna där de billigaste säljs för så lite som två kronor.

– Jag har hela garaget fullt med prylar, en del är arvegods och annat är efter barnen som flyttat hemifrån, säger hon.

Det är andra året i rad som hon hyrt ett bord på den här loppmarknaden.

– Förra året gick det jättebra, då hade jag barncyklar att sälja, säger Jenny Björnfot.
I år har hon med sig en populär barnstol som skyms lite under högar av andra prylar. Den kostar en hel del ny och tillhör inte det som ska slumpas bort.

– Om den inte går nu säljer jag den senare på nätet, säger hon.

Något som både Jenny Björnfot och Malin Lövefors framhåller är att det är lätt att få kontakt med de andra säljarna.

– Man kan ha jättetrevligt med grannarna, säger Malin Lövefors.

Tio tips som säljer

1. Kom i tid. Många köper redan när uppackningen börjar. Ju längre tid dina saker står uppställda desto större chans att de blir sålda.

2. Lägg på en duk. Det ser trevligare ut än att ställa upp allt direkt på bordsskivan. Försök också att ordna dina prylar så det ser så bra ut som möjligt.

3. Ta med växelpengar. Om du inte har växel på en hundralapp riskerar du att förlora en kund du kunde ha sålt till.

4. Prismärk varorna. De flesta vill veta direkt hur mycket en sak kostar. Lägg gärna prylar med samma pris i kartonger.

5. Sätt låga priser. De flesta som handlar på loppis vill betala väldigt lite. Fem och tio kronor är vanliga priser på det mesta som säljs.

6. Töm förrådet. Det mesta går att sälja bara priset är tillräckligt lågt.

7. Ha lockvaror. Varor med lägre priser kan väcka intresse hos köpare och få dem att slå till på några av de andra sakerna. Säljs lockvarorna till rätt pris är det bara bra.

8. Följ säsongerna. Det krävs föräldrar med enorm framförhållning för att köpa skridskor i juli. Fundera på vad du själv vill köpa mitt i sommaren.

9. Prata med kunderna. Hjälp till så mycket du kan och dra dig inte för att visa vad du har att sälja.

10. Lämna hemma. Lite dyrare varor som märkeskläder och finare porslin är svåra att sälja på loppis. Lägg hellre ut dem på nätsajter som Blocket och Tradera.

Hitta loppisar
Många loppmarknader annonseras lokalt. Sök på internet på ordet ”loppmarknad” och den stad du är intresserad av. Men det finns också sajter som listar loppisar över större områden.

Här är några av dem:
svenskaloppisar.se
loppisar.com
stockholmsmarknader.se

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.