Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Din Ekonomi

Rummet villaägarna helst vill renovera

Det är badrummet som står högst på listan när huset ska rustas. Trots kris och elände planerar tre av fyra villaägare att renovera någon del av sitt hem, visar en undersökning.

– Det är intressant att det finns så stor investeringsvilja trots allt prat om kris och elände, säger Vi i Villas chefredaktör Camilla von Otter.

Traditionellt är det köket som står högst på listan över vad villaboende vill eller behöver renovera. Och de två utrymmena är uppenbarligen de överlägset mest angelägna att fixa. Hallen, som är trea, kommer långt efter på listan.

Men kök och badrum är svåra, kostsamma och besvärliga renoveringsobjekt. Camilla von Otter rekommenderar att man överlämnar de tekniskt mest avancerade momenten – vvs, el och tätskikt – till proffs. Och även då bör man ställa hårda krav och kräva kvalitetsintyg. Att leva utan kök eller badrum under byggtiden kan vara nog så besvärligt.

– Håll sams och ha tålamod. Målfokusera på hur härligt det blir när det blir klart, säger Camilla von Otter.

Vi i Villas undersökning bygger på en webbpanel där drygt 5 300 villaboende svarat. Ungefär två tredjedelar av dem som svarat är kvinnor. En tydlig skillnad mellan könen är att männen dominerar i den kategori som inte planerar några renoveringar alls.

Detta vill de villaboende helst renovera:

 

1. Badrummet

2. Köket

3. Hallen

4. Sovrummet

5. Vardagsrummet

6. Barnens rum

7. Förvaringsutrymmena

8. Garaget

Källa: Vi i Villa/Villapanelen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.