Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Din Ekonomi

Så blir du ekonomiskt oberoende

Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Allt fler svenskar satsar på att bli ekonomiskt oberoende. Joel Bladh är en av dem som har bestämt sig för att och fem år efter att han tog beslutet har han och hans familj kommit en bra bit på vägen. 

Men hur gör man för att nå sitt mål om ekonomiskt oberoende?

Det var när Joel Bladh var föräldraledig från sitt jobb som civilingenjör som han och hans fru började diskutera möjligheten att bli ekonomiskt oberoende. Egentligen var målet inte för att helt sluta arbeta, utan att få mer frihet och tid för familjen. 

I dag, fem år senare, är de på god väg mot sitt mål. Och på vägen har Joel Bladh skrivit boken ”Bygg en förmögenhet” där han ger tips till den som vill börja sin egen resa mot en bättre ekonomi. 

Joel Bladh har skrivit en bok om hur man blir ekonomiskt oberoende.
Joel Bladh har skrivit en bok om hur man blir ekonomiskt oberoende. Foto: NICKLAS THEGERSTROM, Nicklas Thegerström

Joel Bladh menar att anledningen till att många väntar med att spara pengar är att man från början har lågt ekonomiskt självförtroende. 

– Man tror att sparandet är något komplicerat, men jag är ett levande exempel på att en småbarnspappa utan ekonomisk utbildning har kunnat börja, och lärt mig att sätta mina pengar i arbete, säger Joel Bladh. 

För Joel Bladh var ett viktigt första steg att bestämma sig för vad familjen ville uppnå med sparandet. Och just att man funderar på varför man vill börja spara pengar är viktigt för att skapa motivation.

– För oss var motivationen känslan av att kunna ta ledigt några månader. Jag trivs med mitt arbete och har inga planer på att helt sluta arbeta, säger Joel Bladh. 

Förutom motivation menar han att man måste omprogrammera hjärnan, för att hitta njutning i att spara och sätta undan pengar. Genom att ha konkreta mål har han fått en mycket större ekonomisk eftertänksamhet än tidigare.

Joel Bladh tipsar även om att nyttja delningsekonomin som blir alltmer utbredd. 

– Hyr ut lägenhet eller bil om du är bortrest. I dag finns det forum där man kan låna saker av varandra. Jag tilltalas av idén om att nyttja resurser ordentligt, säger han. 

Elin Helander är kognitionsvetare på sparappen Dreams. Hon  menar att konkreta mål är viktiga, då de gör att risken för att falla för snabba frestelser minskar. 

– Ofta ser man sparandet som ganska tråkigt och odefinierat medan det är kul att spendera pengar eftersom man får direkt feedback. Men lösningen är att sparandet måste vara till något konkret. För om du väljer mellan en väska och ett sparkonto är det lätt att väskan vinner, men om du väljer mellan en ny väska och drömhuset för din familj vinner sparandet fler gånger, säger hon. 

Elin Helander menar att man alltid kan hitta anledningar till att inte börja spara. Det går igen i alla samhällsklasser. Många tänker att de ska börja spara men väntar på nästa löneökning, eller tänker att de ska komma igång efter semestern eller när barnen blir äldre. 

– Men vi lurar oss själva. De flesta svenskar kan göra något för att få undan lite pengar varje dag.

Elin Helander.
Elin Helander. Foto: Claes Helander

Att få motivation till att börja spara kan på många sätt liknas vid att motivera sig till att börja träna. För att börja kan man rannsaka sig själv om vilka ”hitte på”-anledningar man har för att inte sätta igång. Att berätta för andra om sina mål med sparandet kan vara en bra motivation – då det bidrar till ett positivt grupptryck, där man inte vill misslyckas. 

– Om du berättar för dina vänner att du ska springa maraton i sommar så kan det sporra dig att faktiskt börja träna. Samma sak gäller ekonomiska mål. Berätta för din kompis, eller involvera din partner i din plan, säger Elin Helander. 

Men även om slutmålet är viktigt, är det också viktigt att veta vad som ska göras på vägen dit.

– Många vet vad de har för mål. Men det viktiga är hur du ska ta dig dit. Om du vill spara en summa pengar måste du kanske börja laga storkok, sluta ta bilen eller spara in på småutgifterna, säger Elin Helander. 

Fonder, aktier, investeringssparkonton, sparkonto – för många är alla olika alternativ en anledning till att de inte kommer igång med sparandet, eftersom det känns för komplicerat. 

Men Elin Helander menar att man kan ta en sak i taget. Man behöver inte börja med att lära sig allt om aktier, det räcker gott och väl att börja sätta undan pengar på ett sparkonto.

– Sedan kan man gå vidare till fondsparande om man ska spara väldigt långsiktigt. Tycker man det är kul och blir intresserad och vill vara mer aktiv kan man börja med aktiesparande, säger hon. 

De olika alternativen är förknippade med olika stora risker, men också olika möjligheter att få avkastning på sina investeringar. För Joel Bladh har kunskapen om hur man kan få pengarna att ”arbeta för en” gjort att han alltmer börjat intressera sig för olika sparstrategier. Han menar att det inte behöver vara så svårt att komma igång med fonder och aktier – så länge man har ett visst intresse. 

– I dag finns många enkla hjälpmedel där man kan börja köpa aktier, delar av aktier eller indexfonder till låg eller ingen avgift alls. Det erbjuds stora möjligheter att på egen hand sätta sina pengar i arbete. 

Så hur ska man göra för att förvalta sina pengar på bästa sätt? 

”Tråkig, förutsägbar och konsekvent” är ett tips han ger i sin bok till den som vill börja aktiespara. Därför menar han att man bör se investeringar som långsiktiga, och se på pengarna som låsta för överskådlig framtid. En bra tidsrymd att arbeta med är minst ett decennium.

– Drabbas inte av panik om börsen svänger. Börsen kommer att gå upp och ner vilket är naturligt, säger han. 

För att öka sitt intresse för sparande, och få större motivation, menar Elin Helander att det är bra att omge sig med personer som har ett liknande intresse. Därför är det faktum att allt fler har börjat prata om möjligheten att bli ekonomiskt oberoende positivt menar hon. Det gör att det finns ett utbud av bloggar, poddar och hemsidor där aktivt sparande diskuteras, och där man kan hitta inspiration till sitt eget sparande. 

Att det har blivit lättare att hitta information gör att ekonomi, som ofta annars förknippas med mycket skuldkänslor och skam, i stället kan bli något lustfyllt. För att lyckas med sina mål är det viktigt att försöka omprogrammera sättet man tänker på ekonomi och sparande. 

– Många vill spara och tycker det är viktigt, men får inte till det beteendet alla gånger. För att förändra min ekonomi måste jag ändra mina beteenden och beslut. Och då kan man omge sig med andra människor som pratar om sparande, säger hon. 

För Joel Bladh och hans fru har resan mot ekonomiskt oberoende gjort att de på många sätt omformulerat hur de tänker kring sina liv och sina utgifter. Och även om de i dag i vissa fall kan lägga undan 50 procent av sina månadsinkomster tycker Joel Bladh inte att de går miste om saker de tidigare hade i livet.

”Drabbas inte av panik om börsen svänger. Börsen kommer att gå upp och ner vilket är naturligt”.
”Drabbas inte av panik om börsen svänger. Börsen kommer att gå upp och ner vilket är naturligt”. Foto: Nicklas Thegerström

– Man får inte glömma bort att leva. Men det är lite förenklat att tänka att man satsar på sig själv genom att spendera pengar. Vi satsar på oss själva, men vi gör det ordentligt och långsiktigt, säger han. 

Men är det möjligt för alla att börja spara? Både Joel Bladh och Elin Helander är övertygade om att alla kan det. 

– Den breda massan kan absolut göra det. Men man behöver inte vara så hård mot sig själv. Det viktigaste är att du vet varför du tycker det är viktigt, och att komma igång med att tänka över ditt ekonomiska beteende, säger Elin Helander. 

 

Åtta tips för att komma igång med ditt sparande

Det är enkelt att komma igång. 

Spara småbelopp, och automatisera ditt sparbeteende. Även om du bara sparar småbelopp så kan de växa om du förvaltar dem rätt. 

 

Hitta motivationen. 

Fundera på varför du vill spara och vad du ska ha pengarna till. Kanske vill du jobba mindre, ha möjlighet att åka på semestrar eller ta ledigt längre perioder? Det måste vara dina konkreta mål, inte andras. 

 

Se sparkontot som ett heligt konto.

Ha ett långsiktigt tänk och ta inte från ditt sparande. Om du köper aktier eller fonder – var beredd på att det svänger. Få inte panik, eftersom du sparar på lång sikt. 

 

Titta igenom dina avgifter.

Mycket av det du betalar för att banken ska hjälpa dig med, kan du klara på egen hand. Försök skala av avgifter från ditt sparande. 

 

Prova dig fram! 

Då märker du hur snabbt det kan gå att få pengarna att växa. Det kan också leda till ökat intresse för sparandet. 

 

Hitta småinkomster. 

Kanske kan du hyra ut din lägenhet eller din bil om du åker bort. Bytesekonomin kan du också använda för att slippa utgifter. 

 

Tänk i småsummor.

Att spara 10 000 kronor kanske känns oöverkomligt, medan att spara 25 kronor om dagen känns lättare. Bryt ner beloppen så de blir överstigliga. Då höjer du ditt ekonomiska självförtroende när du klarar dina mål. 

 

Ta bort skammen. 

Många känner skuld över sin ekonomiska situation. Försök ta bort den känslan genom att i stället se sparandet som något positivt och roligt.

 

Källa: Elin Helander och Joel Bladh

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.