Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Din Ekonomi

Så dyrt blir körkortet

Plötsligt är barnen så stora att de börjar tala om körkort. Då gäller det att tänka till, inte minst kring frågan om vem som ska stå för de tusenlappar som krävs för att ro i land projektet.

– Det är en diskussion man får föra utifrån familjens ekonomiska förutsättningar. Jag tycker man kan fråga ungdomen själv hur mycket den kan bidra med, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom vid Nordea.

– Att ta upp det här kan vara svårt, men frågar man inte så säger de ju inte något. Men barn kan ofta vara positivt inställda och vill gärna ta ansvar om de kan, säger hon.

Att ta körkort kostar mycket pengar, 15.000–20.000 kronor i totalkostnad är inte ovanligt, men variationerna är stora, beroende bland annat på personliga förutsättningar och var i landet man bor. Det kostar ofta mer att ta körkort i storstäder.

När körkortsfrågan dyker upp i familjen kan det vara idé att diskutera hur bråttom det är.

– Kanske tonåringen först ska jobba lite och spara pengar till körkortet. Det beror nog lite på var i landet man bor, på en del håll är man mer bilberoende, och då blir körkortet viktigare förstås, säger Ingela Gabrielsson.

Det finns olika vägar att gå för att nå körkortsmålet: Läsa in teorin på egen hand och övningsköra med privat handledare, anmäla sig till en trafikskola och få hela utbildningen genom den, eller genom en kombination av dessa alternativ.

– Det allra vanligaste är att man både är utbildad hemma, kanske med mamma eller pappa som handledare, och att man dessutom köper en del lektioner på trafikskola, en mix alltså, säger Christer Viberg, kvalitetsansvarig för förarprov vid Trafikverket.

Det är också vad myndigheterna Trafikverket och Transportstyrelsen rekommenderar.

Hur ska man då lägga upp övningskörningen?

– Om man ändå har tänkt köra ett antal lektioner på trafikskola så kan det vara bra att ta några av dem i ett tidigt skede så att man gör rätt saker från början, exempelvis lär sig köra miljömässigt, vilket det ställs krav på att man ska kunna, säger Benny Gunnarsson, styrelseledamot i Sveriges trafikskolors riksförbund (STR).

– Sedan kan man mängdträna hemma, det är en bra kombination, många mil är bra för trafiksäkerheten, säger han.

Fakta: Så kan du räkna ut kostnaden.

För att få övningsköra för bilkörkort måste man ha fyllt 16 år. Det finns en rad bestämmelser om övningskörning med privat handledare. Bland annat måste både handledare och elev genomgå en utbildning.

På Körkortsportalen (korkortsportalen.se), ett samarbete mellan Transportstyrelsen och Trafikverket, finns allt du behöver veta om vägen till körkort.

Kostnaden för att ta körkort varierar stort. Sveriges trafikskolors riksförbund (STR) har en så kallad körkortskalkylator på nätet som hjälper dig att beräkna kostnaden.

Fakta: Många måste göra om sina prov

Förra året gjordes 228 356 teoriprov för bilkörkort i Sverige. 53,7 procent av dem godkändes vid första försöket (kvinnor 57,8 procent, män 50,6).

Antalet körprov var 217 171, varav 54,8 procent godkändes vid första uppkörningen (kvinnor 55 procent, män 54,6 procent).

Det är inte ovanligt att man måste göra proven flera gånger för att få godkänt. Under 2011 krävdes i snitt 1,8 provtillfällen för att få godkänt. Det gällde både teori- och körprov.

2010 godkändes 58 procent av körproven vid första försöket.

Källa: Trafikverket

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.