Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Din Ekonomi

Så fågelskådar du bäst

En bra handkikare är det första en nybliven fågelskådare bör skaffa sig, menar experter.
En bra handkikare är det första en nybliven fågelskådare bör skaffa sig, menar experter. Foto: Andreas Hillergren / Scanpix
Intresset för fåglar ökar kraftigt, och därmed också suget efter utrustning att studera dem med. En bra kikare är ett måste för en fågelskådare, och många har tre – en för skogen, en för båten och en tubkikare med stativ.

Fågelturismen frodas, nya medlemmar strömmar till ornitologerna och bara i år har det hittills kommit ut ett tiotal nya böcker om fåglar.

– Framför allt har intresset för fåglar ökat bland kvinnor, säger Anders Wirdheim, informationschef i Sveriges ornitologiska förening, vars medlemsantal har ökat med 60 procent sedan millennieskiftet.

En bra handkikare är det första en nybliven fågelskådare bör skaffa sig, är hans råd. Utvecklingen går mot mindre, lättare, ljusstarkare och stöt- och vattentåligare kikare – även om det finns en gräns för hur liten en kikare kan vara utan att stabiliteten påverkas. De klassiska, lite klumpiga kikarna med förskjutna prismor, porroprismor, har i stor utsträckning ersatts av modernare och mer kompakta typer, där prismorna är arrangerade på ett annat sätt, takkantsprismor.

– Man behöver inte överdriva behovet av speciella kikare för fågelskådare, men det finns en del saker att tänka på, säger Henrik Olsson, som driver Sveriges största butik för kikare, Gunnar Olssons foto i Stockholm.

Här är några av de vanligaste råden till den som ska köpa fågel- eller båtkikare:

1. Fågelkikaren bärs oftast runt halsen, så vikten är betydelsefull. Kikaren bör heller inte ha mer än 10 gångers förstoring, är den större brukar kikaren vara svår att hålla stadigt på fri hand. Ett vanligt format är 8x42 – där första siffran står för förstoringen och den andra för objektivets storlek i millimeter. Till kvinnor säljs ofta något mindre och lättare format, 8x32.

2. Båtkikare brukar ha mindre förstoringsgrad, eftersom det är svårt att hålla kikaren stilla på sjön. Vikten spelar däremot mindre roll, vilket möjliggör större och ljusstarkare objektiv med vidare synfält. Ett vanligt format för sjön är 7x50. För båtbruk finns även speciella stabiliserande kikare, som parerar sjöhävning, men de är oftast lite klumpigare och ger smalare synfält.

3. En tubkikare är nästa steg för en ornitolog. Den kräver stativ, men med en bra tubkikare kommer man i gengäld fåglarna betydligt närmare. Förstoringen ligger vanligtvis kring 20 gånger, men med ett zoomokular kan man få upp till 75 gångers förstoring. Försäljningen av tubkikare har ökat kraftigt de senaste åren.

4. Minikikaren är annars den typ av kikare som har sålt bäst under de senaste åren. Det är en nätt kikare, som kan bäras i fickan eller handväskan. Idealisk för resan eller fjällvandringen, där formatet och vikten är väsentlig. Ett vanligt format är 8x20.

Priset då? Minst ett par tusenlappar bör man vara beredd att lägga, för att få en fågelkikare värd namnet, tycker Henrik Olsson. För ornitologen Anders Wirdheim går gränsen någonstans vid 4 000 kronor.

Exklusiva kikare från Zeiss, Leica, Nikon och Swarovski kan kosta 10 000-tals kronor.

– Själv har jag fortfarande stor glädje av min Leicakikare som jag köpte 1997 för 17 000 kronor, säger Anders Wirdheim. Hans råd till nybörjare är att läsa om kikare – mycket information finns på nätet – och att gå till en kvalificerad butik och fråga sig fram.

Fakta.Exempel på olika typer av kikare

Fågelkikare

Swarovski 8x42 SLC HD. Swarowski tillverkar inte bara smycken, utan också högpresterande optik. En ­riktig värstingmodell för fågel­entusiaster. Cirkapris: 16 995 kronor.

Minikikare

Nikon 8x25 Sportstar EX, en riktig storsäljare. Liten, lätt och vattentät kikare med stort synfält som passar för resan eller fjällvandringen. Cirkapris: 1 095 kronor.

Tubkikare

Olivon T-64/16-48X. Lätt tubkikare för utsikt och fågelskådning, passar nybörjare. ­Zoomokular med 16-48 gångers förstoring. Stativ ingår. Cirkapris: 2 995 kronor.

Båtkikare

Steiner 7x50 Navigator C, klassisk, robust och greppvänlig båtkikare av hög kvalitet från tyska Steiner. Inbyggd kompass och ljusstark optik. Cirkapris: 4 495 kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.