Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Din Ekonomi

Så får du ändra i bostadsrätten

Behöver du ett extra rum i lägenheten? Det är helt okej att sätta upp en ny mellanvägg – om du har en bostadsrätt. Här är allt du själv får göra – och inte får göra – i hyreslägenheten och i bostadsrätten.

Vill du fräscha upp eller renovera lägenheten? Kanske ändra färgen i sovrummet eller sätta upp nya tapeter i hallen?

Om du bor i en hyresrätt är det ungefär där gränsen går för vad du kan göra utan att fråga hyresvärden om lov.

Och då bör du först betänka att du kan bli skyldig att bekosta ny ommålning och omtapetsering, om jobbet är uselt gjort eller färger och mönster är för ”ovanliga”.

Den som har en bostadsrätt har betydligt fler möjligheter att påverka utformningen av sin lägenhet. Men även i en egen ägd lägenhet finns det förstås gränser för vad man får göra utan tillstånd.

Huvudregeln är att insidan i bostaden är innehavarens ansvar, medan bostadsrättsföreningen ansvarar för allt övrigt. Men bostadsrättslagen ger inga tydliga anvisningar exakt var gränsen går, så det är upp till varje förening att besluta om detaljerna.

– De två vanligaste frågorna till oss är vad man får göra i sin lägenhet och vem som ansvarar för vad, säger Mats Lindbäck, informationschef vid bostadsrättsföreningarnas gemensamma organisation Bostadsrätterna.

Är det föreningens sak att ordna med säkerhetsdörr eller fixa kallraset vid fönstren? Hör persienner till det som medlemmarna själva kan bestämma om? Svaret är inte alltid självklart, och det enda sättet att reda ut vad som gäller är ofta att läsa igenom stadgarna eller helt enkelt konsultera föreningens styrelse.

– Det ideala är att föreningens stadgar är så detaljerade och tydliga som möjligt så att det inte ska råda någon tvekan om vad som gäller.

På ett par punkter är lagen tydlig – man får inte flytta eller avlägsna bärande väggar utan tillstånd från styrelsen. Samma sak gäller också om renoveringen kräver att vvs-installationer flyttas. Men även andra större ombyggnader, som renovering av kök och inte minst badrum, bör styrelsen hållas informerad om.

– Vattenskador är den klart vanligaste tvistefrågan i bostadsrättsföreningar. Nio tiondelar av försäkringskostnaderna går till vattenskador, som drabbar inte bara dem som bor i lägenheten utan också ofta dem som bor i lägenheten under, säger Mats Lindbäck.

Det är visserligen tillåtet att bygga om badrummet själv, men det är knappast att rekommendera för den som inte är kunnig och vet vilka våtrumsregler som gäller. Om vattenskador uppstår kan de lätt resultera i kostsamma ersättningskrav för den som byggt om på felaktigt sätt.

Även elinstallationer ska man vara försiktig med på grund av brandrisken. All nyinstallation av fasta ledningar, rör, dosor och uttag måste utföras av behöriga elektriker.

Ett annat vanligt tvisteämne i flerbostadshus är ventilationen. Många installerar utan lov nya köksfläktar utan att inse att de kanske inte är anpassade till husets ventilationssystem.

– Det kan leda till att matoset från köket trycks ut i andra lägenheter i stället för att sugas ut ur huset.

– Viktigt är också att vara medveten om att en del byggåtgärder är bygglovspliktiga. Om inte styrelsen känner till saken kan man höra med stadsbyggnadskontoret.

Fakta:Detta gäller ändring i bostadsrätt

Kök: Du får renovera köket själv, men tänk på att du kan bli ansvarig för bristfälliga installationer som leder till skador. Flytt av kök kräver styrelsens tillstånd.

Balkong: Inglasning kräver tillstånd av styrelsen. Föreningen står i regel för underhåll och färgsättning av balkongerna, medlemmarna för inredningen.

Vanliga rum: Ytarbeten – målning, tapetsering och omläggning av golv – kan utföras utan tillstånd. Att flytta eller avlägsna bärande vägg kräver tillstånd av styrelsen.

Badrum: Du får renovera badrummet själv, men felaktigt utfört arbete kan resultera i mycket kostsamma ersättningskrav om vattenskador uppstår.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.