Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Din Ekonomi

Så får du bolån utan fast jobb

Om fem dagar börjar de nya reglerna för bolån att gälla. Då får bolånetaket inte ligga högre än 85 procent av bostadens pris.
Om fem dagar börjar de nya reglerna för bolån att gälla. Då får bolånetaket inte ligga högre än 85 procent av bostadens pris. Foto: David Dahlberg

Inget bolån utan fast anställning. Det är vad de flesta tror gäller, i alla fall hos bankerna. Men riktigt så hårt är det inte. Ingen av de fyra storbankerna säger tvärnej till kunder som saknar fasta jobb.

Är du projektanställd, vikarie eller frilans? Då är du långt ifrån ensam. Andra anställningsformer blir allt vanligare, men ändå tycks mycket av samhället fortfarande vara uppbyggt kring fasta anställningar.

Bostadslån är ett exempel. Många tror att bankerna inte ger bolån till dem som saknar fast jobb. Vissa bostadsköpare söker därför lån hos andra låneinstitut, där räntan ofta ligger betydligt högre. Men det finns faktiskt ingen sådan regel hos bankerna.

– Nej, vi gör alltid individuella prövningar som ser till hela kundens situation. Det är inget absolut krav att man ska ha fast jobb, säger Anna Helsén, presschef på SEB.

Samma sak säger de andra tre storbankerna Nordea, Handelsbanken och Swedbank.

– Anställningsformen är bara en parameter vi tittar på, den är inte enskilt avgörande, säger Anna Sundblad, presschef på Swedbank.

Kan man visa att man kommer att ha inkomster framöver är det alltså fullt möjligt att få bolån ändå. Samma sak om man har besparingar eller någon annan typ av säkerhet. Det bankerna tittar på är återbetalningsförmågan.

– Vi vill att man ska kunna klara en ränta på 8 procent. Det kan så klart vara svårt att visa utan fast jobb, men om man klarar det på annat sätt så går det bra, säger Nordeas presschef Erik Durhan.

De fyra bankerna är överens om att man bör pröva sina lånemöjligheter på banken först, innan man vänder sig till andra aktörer.

– Det är absolut värt att ta en diskussion med sin personliga bankman om de anställningsvillkor man har, säger Erik Durhan.

För unga som ska in på bostadsmarknaden finns också möjligheten att ta bostadslån tillsammans med föräldrarna, om de har råd. Då prövas både barnets och föräldrarnas eller den ena förälderns återbetalningsförmåga, vilket gör det möjligt för den unga att få lån även utan fast anställning.

Om du är äldre eller inte har föräldrar med den ekonomi som krävs går det också att använda en borgensman. Men det är inget som SEB rekommenderar sina kunder i första hand.

– Borgenslån är en annan typ av lån som inte är relaterat till bostaden, där borgensmannen är ansvarig om den som tar lånen inte sköter sig. Villkoren är lite sämre, säger Anna Helsén.

Fakta.Kraven

1 Återbetalningsförmåga. Du ska visa att du klarar av att betala en betydligt högre ränta än dagens, på omkring 6–8 procent.

2 Kontantinsats. Du måste betala 15 procent av bostaden själv. Du kan alltså inte låna mer än 85 procent av bostadens marknadsvärde.

3 Amortering. De flesta banker kräver också att du amorterar på åtminstone den del av lånet som överstiger 75 procent av bostadens marknadsvärde.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.