Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Din Ekonomi

Så får du ersättning om semestern flyger iväg

Biljett men ingen plats kvar på flyget. Som resenär kan du råka ut för att nekas att åka med på grund av att flygbolaget har överbokat. Men du har rätt till både service och ersättning om det händer. Din Ekonomi reder ut.

Flygbolag säljer ofta fler biljetter till sina flyg än det finns sittplatser för att inte riskera att flyga med tomma stolar. Oftast märks det inte eftersom passagerare inte alltid åker med det plan som de har bokat.

Men ibland dyker för många av passagerarna upp och då kan inte alla komma med det flyg som de har biljett till. Flygbolagen har rätt att neka ombordstigning på grund av överbokning men enligt en EU-förordning är bolaget skyldigt att betala ersättning och även ge praktisk hjälp.

– Det är väldigt tydligt i förordningen vad man har rätt till, det gäller bara att man känner till det, säger Lina Sångberg, jurist på Konsumentverket.

Det första flygbolaget ska göra är att informera om vad som gäller, varje berörd passagerare ska personligen få skriftlig information, det räcker inte med det anslag som finns vid incheckningsdisken.

– Om man inte får den informationen kan man anmäla det till oss, säger Lina Sångberg.

Den som nekas ombordstigning har rätt till dels ekonomisk ersättning, hur mycket beror på hur lång resan är, se faktaruta, men bolaget ska också hjälpa till med telefon, mat, eventuell övernattning på hotell, nödvändiga transporter och ombokning förstås.

– Flygbolaget är skyldigt att omedelbart kompensera ekonomiskt. Man har dessutom rätt till ombokning eller återbetalning, man kanske inte vill åka vidare, säger Lina Sångberg

Väljer man att få sin biljett ombokad för att komma fram till resmålet är man inte bunden till det bolag där man har biljett.

– Bolaget är skyldigt att kolla alla flighter med alla bolag som går till det resmålet. De ska ersätta med likvärdiga transportvillkor så det kan kanske vara ett snabbtåg också, säger Lina Sångberg.

När en situation med överbokning uppstår försöker bolaget först hitta personer som frivilligt avstår sin plats mot en ersättning de kommer överens om. Den som avstår frivilligt har inte rätt till samma ekonomiska ersättning som den som tvingas avstå platsen, men den kan ju förhandla till sig bättre förmåner. Däremot är rätten till assistans, återbetalning och ombokning densamma för alla som drabbas av överbokning.

EU:s förordning gäller för alla flygningar från flygplatser inom EU och även när flygbolag från EU flyger in i EU. För andra flygningar är det flygbolagens egna villkor och lagen i de länder man flyger mellan som gäller.

Detta har du rätt till

Så stor ersättning har du rätt till om du nekas ombordstigning:

250 euro för alla flygningar på högst 1 500 km.

400 euro för flygningar inom EU längre än 1 500 km och övriga flygningar mellan 1 500 km och 3 500 km.

600 euro för alla övriga flygningar som omfattas av EU:s regler.

Utöver ekonomisk ersättning ska du få välja mellan att få tillbaka kostnaden för den del av biljetten som du inte kan utnyttja, returflygning eller ombokning av resa så snart som möjligt eller vid ett tillfälle som passar dig.

Mer info finns på: www.konsumentverket.se

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.