Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Din Ekonomi

Så får du ordning på hushållsekonomin

Nytt år för ofta med sig nya stolta föresatser. Vad sägs om att satsa på att få ordning på hushållsekonomin. Insatser som helst ska leda till att det blir pengar över.

Föresatserna är goda men att genomföra dem kan vara svårare. Ikanobankens familjeekonom Bodil Hallins tips är att ta det litet i taget.

– Ett av mina favorituttryck är "elefanter sväljs bäst i små portioner". Att försöka ta sig an en stor utmaning på en gång kan lätt bli övermäktigt.

– Vi vet att det är bra och sparar pengar att ha koll. Men försöker man ta i för mycket kanske man aldrig kommer till skott eller så tröttnar man innan man kommit någon vart. Så mitt tips är att ta en tugga i taget.

Hon föreslår att man tar itu med en sak vid varje månadsskifte när man ändå ska sätta sig och betala sina räkningar — eller varannan månad om det passar bättre.

I januari gör du förslagsvis en årsbudget. Bra hjälp finns på Konsumentverkets hemsida. I februari kommer det ett orange kuvert från Pensionsmyndigheten med uppgifter om din allmänna pension.

I år med en nyhet i form av alternativ pensionsålder — myndigheten har räknat fram hur länge olika årskullar skulle behöva jobba för att få lika mycket i pension som dagens pensionärer. Då är det läge att göra en pensionskalkyl på www.minpension.se. Då får du också med tjänstepension och eventuellt eget pensionssparande och kan bättre ta ställning när du kan eller vill gå i pension.

I mars kan du se över ditt premiepensionssparande och i april är det dags att deklarera. I maj kanske du ska ta ställning till dina försäkringar. Juni kan vara en bra månad att se över ditt sparande för att sedan njuta av semester och sommar i juli.

Framåt hösten kan det vara tid att se över tele-, tv- och bredbandskostnader. Prisjämförelser kan göras på Telepriskollen.

Inför vintern i september är det läge att se över elavtalet. Viktigt framför allt för dem i villa med eluppvärmning som har tusenlappar att vinna på rätt avtal. Men även för dem som bor i lägenhet är det bra att åtminstone se till att man inte sitter med de dyraste tillsvidareavtalen — de avtal som alla får som aldrig gjort ett aktivt val.

Vik oktober och november åt att punktmarkera någon eller några utgiftsposter och se över lån och krediter. Kanske har klädkontot dragit i väg, eller matkontot.

Och inför nästa årsskifte i december — rensa ut gamla papper och kvitton. Konsumentverket har en lista på hur länge du behöver spara kvitton och papper av olika slag.

Här är ett förslag på en lista

Här är ett förslag på en lista som kan ge dig ett bra ekonomiskt 2012:

Januari: Årsbudget.

Februari: Pensionskoll.

Mars: Placera om premiepensionen.

April: Deklarera.

Maj: Försäkringskoll.

Juni: Se över sparandet.

Juli: Njut av sommaren.

Augusti: Telekomkoll.

September: Elavtalet.

Oktober: För kassabok över en eller några utgiftsposter.

November: Se över lån och krediter.

December: Rensa bland papper och kvitton.

Källa: Ikano Bank

Viktiga ekonomiska datum under

Viktiga ekonomiska datum under 2012 som berör hushållet:

31 januari är sista dag för arbetsgivare att lämna kontrolluppgifter till anställda för inkomståret 2011.

13 februari ska extra skatteinbetalning vara bokförd på Skatteverkets konto för att undvika ränta. Det gäller om du räknar med underskott av slutlig skatt på mer än 20.000 kronor.

 12 mars är förfallodag för underskott av slutlig skatt för dem som fick sitt slutskattebesked i december 2011.

19 mars börjar utskick av inkomstdeklaration. Pågår till 15 april.

16 april senast ska de förtryckta inkomstdeklarationerna vara utskickade.

2 maj senast ska deklarationen vara inne.

3 maj senast ska extra skatteinbetalning vara bokförd hos Skatteverket för att undvika ränta, gäller underskott som beräknas bli högst 20.000 kronor.

31 maj senaste dag för utlandsboende att lämna in deklaration.

7 juni börjar skattepengar betalas ut till dem som deklarerat elektroniskt och anmält bankkonto. Till övriga kommer utbetalningarna ske under hösten.

2 juli senast skickar Skatteverket ut beslut om fastighetstaxering.

17 december är sista dag för Skatteverket att skicka ut slutskattebesked till dem som inte fått det tidigare.

Källa: Skatteverket

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.