Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Din Ekonomi

Så får du råd med egen musikstudio

DN Ekonomi har träffat Petter Fahlström och tittat närmare på hur man kan bygga upp en egen liten hemmastudio och spela in musik. Vad kostar det, vad ska man tänka på och vilka delar bör man inte kompromissa med. Inspelningsfantastens råd: Gå inte på märkeshysterin.

En hemmastudio kan innebära allt från enklare mikrofon, ljudkort och musikprogram i hemdatorn till utrustning för flera hundratusen kronor.

– Det första man ska fråga sig är vad man vill spela in och vad det sedan ska användas till, vill man spela in när man sjunger och spelar gitarr så säger man det när man kommer till butiken, säger han.

Petter Fahlström har ett stort musikintresse och har producerat egen musik under många år. Han började med lite enklare hemmautrustning, men när intresset växte gjorde även studion det och nu har han byggt en proffsig studio tillsammans med en kamrat. Det är framför allt ett nöje, eller en lekplats byggd för inspelning av sång och gitarr, men de bjuder också in personer till studion och träffar de någon som de tror på så hjälper de till med produktionen.

– Den utrustning vi har här har vi samlat på oss under 20 år, det hade blivit väldigt dyrt att köpa allt på en gång, säger han.

Petter rekommenderar att man går ut i musikaffärerna och tittar, lyssnar och känner på utrustningen. Både hörlurar, högtalare och program finns i många olika versioner och det är viktigt att man trivs med sin utrustning.

– Ta med en låt du vet precis hur den låter, gärna något du gjort själv och gå runt i butikerna och lyssna. Man måste veta hur högtalare och lurar låter för att veta hur slutresultatet blir, säger Petter Fahlström.

Utrustningen ska anpassas till det utrymme man har, om studion är nedpackad blir det ingen musik. Är den bara ett hörn av vardagsrummet så får man anpassa utrustningen så att den kan stå där redo att användas när inspirationen kommer över en.

– När man fått hem allting är första steget att koppla ihop och få allt att fungera. Man behöver sitta och testa olika funktioner så att man känner sig hemma i sin studio, när inspirationen kommer så vet man att allt fungerar och vad man ska göra, säger Petter Fahlström.

Se till att ha någon att fråga, sök svar på seriösa forum på nätet och köp eller låna en bok om musikproduktion, så blir det lättare att komma i gång.

Petters tips

Spara pengar och utrusta studion lite i taget. Köp inte på avbetalning.

Om man inte är så kunnig är det bra att ta hjälp av en musikaffär, men fråga flera.

Använder du bärbar dator? Ta med den till butiken för att få hjälp med vad som fungerar.

Vissa av musikprogrammen finns till studentpris.

Köp begagnat av en seriös säljare.

Tänk på det här:

Datorn

Bör inte vara för gammal och hårdisken bör klara minst 7.200 varv per minut för att ha kapacitet för musikproduktion.

Windows 7 fungerar bra som plattform.

Externt ljudkort

Som gör det analoga ljudet digitalt och har ingångar för instrument, mikrofon och hörlurar.

Det bör ha mikrofonförstärkare (Mic.Preamp), minst en midiinterface, gärna effekter direkt i ljudkortet (som kan förändra ljudet) och AD/DA omvandlare på minst 24 bit - 48 khz.

Petter rekommenderar inkoppling med USB-kabel, eftersom det fungerar med de flesta datorer. Från cirka 1.500 kronor.

Musikprogram:

Det finns många varianter. De är mer eller mindre och kostsamma och även här är det viktigt att man vet vad man vill använda dem till. Kristal Audio Engine är ett gratisprogram som finns på nätet.

Mikrofon:

De flesta klarar sig bra med en funktionell kondensatormikrofon för dryga tusenlappen, köp till puffskydd så att det inte kommer in fukt och glöm inte stativ.

Hörlurar:

Mixning gör man bäst med ljudet i högtalarna, men måste man använda lurar så bör de inte vara helt tättslutande. Satsa på sköna hörlurar med bra ljud som finns för dryga tusenlappen.

Högtalare:

Högtalarna ska vara aktiva, det innebär att de har inbyggd förstärkare, kostar från cirka 2 500 kronor paret. Ljudet i både lurar och högtalare ska vara klart och rent så att du hör alla delar..

Midiklaviatur:

En midiklaviatur är också bra att ha. Med den kan du spela in olika sorters instrumentljud. Kostar runt 2000 kronor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.