Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Din Ekonomi

Så grillar du utan att störa dina grannar

Foto: Alamy
Balkonggrillning är en orsak till återkommande sommargräl i bostadsrättsföreningar. Får man grilla eller inte? DN reder ut vad som egentligen gäller.

Grillning kan vara en av pusselbitarna bakom en lyckad sommarkväll. För småhusägare är nöjet ofta enkelt, men för boende i flerfamiljsbostadshus är det svårare.

Det är inte helt enkelt att besvara frågan om balkonggrillning är okej – men reglerna har egentligen inget med brandsäkerhet att göra.

Det finns inga bestämmelser som reglerar grillning på balkongen. I normalfallet är det fastighetsägaren som beslutar om ordningsregler. Lägenhetsinnehavare har skyldighet att visa hänsyn och omtanke när man vistas på gemensamma ytor och på balkonger.

Röken och matoset från grillen kan räknas som en otillåten störning. Om en person vid upprepade tillfällen stör sina grannar med rök från grillen kan han eller hon riskera att bli uppsagd från lägenheten.

– Man bör fundera på miljöaspekten. Det kan störa. Men man ska komma ihåg att det annars inte är något som egentligen hindrar att grilla på balkongen, säger Hans Andersson, brandtekniker vid Brandskyddsföreningen.

För grannsämjans skull kan det alltså vara lämpligt att fråga omgivningen om grilloset och röken stör. Man bör dessutom alltid rådfråga hyresvärden eller bostadsrättsföreningen vad som gäller.

Ett bra tips är att en elgrill ofta osar mindre än kol- eller gasgrillar. Mest rök och os kommer från kolgrillar.

Hans Andersson arbetade tidigare som brandman i Stockholm. Utryckningar som gällde grillning på balkongen var extremt ovanliga.

– Jag minns ett tillfälle. Vi åkte ut på ett larm om misstänkt brand på en balkong. Men det var ingen brand, utan de grillade bara kött. Det är inte särskilt vanligt att bränder startas från grillning på balkong. Värre är det med engångsgrillar som många släpar med sig ute i parker och terräng. Man tar inte samma ansvar för att se till att de släcks, säger Hans Andersson.

Att grilla på en inglasad balkong eller direkt under en är dock livsfarligt. Orsaken är att man kan drabbas av kolmonoxidförgiftning om rökgaserna inte ventileras bort. Dessutom ska man aldrig använda brandfarliga vätskor, till exempel sprit och bensin.

Det kan vara förbjudet att grilla på balkongen när det råder eldningsförbud i området. Kolla med din kommun.

Fakta. Sommarmaten

Rått kött ska hållas kallt. Tina helst fryst kött i kylskåp.

Se till att kyckling och korvar blir genomgrillade.

Pensla inte färdiggrillat kött med använd marinad.

Rester ska in i kylskåpet. Om de varit i rumstemperatur i mer än två timmar, släng dem.

Tvätta händerna ordentligt.

Källor: Säkerhetsbranschen, Räddningstjänsten

Tips

Placera grillen stadigt och lämna den aldrig obevakad.

Håll avstånd till byggnader och brandfarliga objekt.

Grilla inte vid en träfasad, ett öppet fönster eller under tak.

Välj tändrör, tändklossar, tändpapper eller eltändare i stället för tändvätska.

Ha släckredskap till hands.

Källa: Storstockholms brandförsvar

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.