Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Din Ekonomi

Så påverkas du av budgetkaoset

Foto: Janerik Henriksson/TT

Privatekonomin påverkas för i stort sett alla svenskar nu när alliansregeringens budget gått igenom i stället för regeringens. Här kan du se hur din ekonomi blir nästa år.

Flera av de förslag till skattehöjningar som S-MP-regeringen har med i sin budget kommer att bli verklighet nästa år.

Förslagen, som lanserades av alliansregeringen i våras, har ett brett stöd i riksdagen och finns med även i regeringens budgetproposition.

Men de övriga förslagen som rör privatekonomin, och som fanns med i regeringens budget, har inte gått igenom. Bland dem finns sänkt skatt för pensionärer, höjd a-kassa, höjt underhållsstöd och höjd inkomstskatt på inkomster över 50 000 kronor.

Förslag som röstats igenom

Pensionssparande. Avdragsrätten för privat pensionssparande sänks från 12 000 kronor per år till 1 800 kronor under 2015 och avskaffas 2016.

Tobaksskatt. Skatten på cigaretter, piptobak och andra rökverk höjs med 6 procent och skatten på snus höjs med 22 procent.

Alkoholskatt. Skatten på öl och vin höjs med 9 procent och skatten på sprit med 1 procent.
Fordonsskatt. Höjs med mellan 100 och 800 kronor per år beroende på fordon.
Studiemedlen. Lånedelen höjs med 1 000 kronor i månaden.

Förslag som fallit:
Skatt på pensionsinkomster. Skatten sänks inte för dem som har pensionsinkomster på mindre än 20 000 kronor i månaden.

Bostadstillägg för pensionärer. Höjs inte genom att 95 procent av boendekostnaden upp till 5 000 kronor blir bidragsgrundande.

A-kassan. Taket i a-kassan höjs inte från 20 000 kronor i månaden till 25 000 kronor i månaden.

Sjukförsäkringen. Det blir ingen höjning av sjukpenningen för dem som är både sjuka och arbetslösa och inte heller någon höjd sjukersättning till långtidssjuka.

Underhållsstöd. Höjningen med 300 kronor per barn och månad uteblir.

Inkomstskatt. Det blir ingen höjd inkomstskatt på inkomster över 50 000 kronor i månaden genom avtrappat jobbskatteavdrag och inte heller någon begränsning av höjningen av skiktgränsen för när man ska betala statlig skatt.
Statliga museer. Entréavgiften slopas inte.

Skattereduktion för gåvor. Reduktionen på upp till 1 500 kronor per år för bidrag till ideell verksamhet avskaffas inte.

Särskild löneskatt. Höjningen av löneskatten i arbetsgivaravgiften med 8,5 procent för 65-plussare sker inte.

Rut-avdrag. Det blir ingen halvering av Rut-avdraget till 25 000 kronor per år. Läxrut avskaffas inte. Det blir möjligt att använda Rut-avdraget till poolrengöring och bartender även i fortsättningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.