Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Din Ekonomi

Så planerar du för att klara de oväntade utgifterna

I texten nedan finns en länk där du hittar formuläret i ett format som går att ladda ner och skriva ut.
I texten nedan finns en länk där du hittar formuläret i ett format som går att ladda ner och skriva ut.

De flesta vet väl att det är bra att ha en buffert för oförutsedda utgifter. Men det kan vara svårt att veta hur mycket sparpengar som krävs. Här får du hjälp att se vilken buffert hushållet behöver.

Bankernas privatekonomer propagerar ofta för att ha ett buffertsparande. Pengar att ta till om kylen eller tv:n går sönder, för att betala rotfyllningen eller nya glasögon.

Bodil Hallin, familjekonom på Ikano Bank, framhåller att bufferten gör att man kan få ett bättre liv med färre stressmoment.

– Det blir lugnare eftersom man inte behöver oroa sig för oväntade händelser som drar med sig kostnader och man slipper stressen när räntorna stiger, säger hon.

När privatekonomerna ska precisera hur stor buffert man behöver ger de ofta lite svävande besked. Två månadslöner är ett vanligt svar. Liksom att de som bor i småhus, har barn och är beroende av bil kan behöva en reserv på uppemot 100 000 kronor. Bodil Hallin ger inte heller ett exakt svar.

– Det är väldigt individuellt. Varje person eller familj måste själv bestämma en summa.

Hon understryker att det är minst lika viktigt att bestämma vad den ska användas till. Annars är det lätt att pengarna används oftare och till andra saker än det var tänkt.

– Bufferten ska gå till oväntade utgifter som exempelvis bilen, om diskmaskinen går sönder eller om man behöver göra en rotfyllning, säger Bodil Hallin.

Hon pekar också på att det är viktigt att ha pengar så man klarar sig om man blir långvarigt sjuk eller arbetslös. Det tar ofta lång tid innan pengarna kommer och den summa man får är lägre än lönen.

– På ersättningskollen.se, som är ett samarbete mellan Försäkringskassan och försäkringsbranschen, kan man se hur mycket pengar man får om man blir sjuk.

I formuläret, som du kan ladda ner här, har vi listat en rad lite större nödvändiga utgifter som är svåra att klara på den vanliga lönen. Att beloppen kan tyckas låga beror på att vi genomgående valt bland de billigare alternativen.

Med hjälp av formuläret kan du räkna ut hur stor buffert ditt hushåll behöver. Beloppen anges efter skatt och självfallet får du inte alla de kostnader som räknas upp samtidigt. Men det är inte ovanligt att utgifter kommer slag i slag när man minst av allt har råd med dem.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.