Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Din Ekonomi

Så skyddar du dig mot id-kapning

Lina Nilsson, säkerhetsexpert på Stöldskyddsföreningen.
Lina Nilsson, säkerhetsexpert på Stöldskyddsföreningen. Other: Jonas Lindkvist

Det går inte att skydda sig helt mot id-kapning. Men du kan göra det mycket svårare för bedragarna. Här är tipsen som hjälper dig att undvika mycket stress och bekymmer.

Id-kapning eller id-stöld är samlingsnamn för brott där bedragare använder sig av någon annans personliga uppgifter. Det kan till exempel vara personnummer, identitetshandlingar, bank- och kreditkort samt inloggningskoder.

Det är i princip omöjligt att täppa till alla hål för att stoppa bedragarna. Men det går att minska risken betydligt.

Lina Nilsson är säkerhetsexpert på Stöldskyddsföreningen som är en ideell och oberoende förening utan vinstintresse. Hon säger att den mänskliga faktorn är den största risken i det här sammanhanget.

– De som utsatts har ofta lämnat ut uppgifter på mejl, till exempel för att de tror att de vunnit en tävling, säger hon.

Lina Nilsson uppmanar också alla att hålla hårt i sina fysiska id-handlingar, som id-kort, körkort och pass.

– Folk uppfattar ofta inte id-handlingar som värdehandlingar men det är de. Förlorar man dem ska man alltid göra en polisanmälan, säger hon.

Här är nio andra tips på enkla åtgärder som kan stoppa bedrägeriförsök.

1

Spärra adressändring. Gå in på Skatteverkets hemsida och se till att det krävs inloggning med Bank-id för att ändra din folkbokföringsadress. Hos Svensk Adressändring kan du lägga in en liknade spärr mot ändring av din postadress.

2

Skaffa en digital brevlåda. Då får du brev från myndigheter digitalt vilket minskar risken att obehöriga kan läsa dem. Det går även att få digitala brev från företag som till exempel banker.

3

Aktivera notiser för Bank-id på din telefon så ser du när ditt bank-id används.

4

Kolla alltid kreditupplysningar. Läs vem som tagit upplysningen och tänk igenom om du verkligen haft kontakt med det aktuella företaget. Om inte kan det vara någon annat som försöker använda dina personuppgifter för att till exempel ta lån eller köpa varor.

5

Lämna aldrig ut information på mejl även om mejlet ser ut att komma från en myndighet eller ett företag. Seriösa aktörer begär inte att du ska mejla dina kort- eller inloggningsuppgifter eller klicka på en länk och fylla i dem.

6

Undvik öppna nätverk, använd telefonens surf i stället. Du vet aldrig vem nätverket tillhör, det kan vara en bedragare som satt upp ett nätverk med en adress som är snarlik namnet på caféet där du sitter.

7

Ha lås på brevlådan. Se till att ingen obehörig kan komma åt din post.

8

Var försiktig med posten. Släng inte brev och papper med personlig information i soporna. Strimla dem eller bränn upp dem.

9

Identifiera dig med fingeravtryck i stället för kod när det går, till exempel för att öppna telefonen. Bedragarna kan komma över dina koder men inte ditt fingeravtryck.

Stöldskyddsföreningens hemsida kan du läsa mer om vad du kan göra för att minska risken för id-kapning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.