Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Din Ekonomi

Så väljer du rätt säng

Foto: Claudio Bresciani/TT

Var tredje svensk har svårt att sova. En bra säng löser inte alla problem, men kan vara en hjälp på traven. ”Det finns så många myter och missförstånd kring sängar. Det viktigaste är hur just din kropp passar”, säger Michael Matton Jernberg, kiropraktor och sängrådgivare.

Sängen är bland de dyraste men också viktigaste möblerna i hemmet. Studier från Stockholms universitet visar att var tredje svensk har sömnproblem. Det finns självklart många orsaker till det, som stress och för mycket stillasittande. Men en bra säng förbättrar åtminstone chanserna att vakna utvilad på morgonen, menar Michael Matton Jernberg, kiropraktor och sängrådgivare.

– Sängen varken läker eller försämrar kroppen, men den kan förbättra återhämtningen, säger han.

Men vilken säng ska jag köpa då? Michael Matton Jernbergs första råd är att välja en butik med kunnig personal och många olika sängfabrikat. En del varuhus har naprapater eller kiropraktorer på plats vissa dagar och tider. Prova så många alternativ som möjligt och be om hjälp av personalen.

– Det gäller att utgå från den subjektiva känslan först. Vilken typ av säng vill jag ha? Vilken budget har jag? På så sätt minskar du antalet sängar rejält.

När du snävat in alternativen är det bra att en ryggspecialist tittar på dig. Vikt, längd och kroppsform är alla saker som spelar in. Väger du 140 kilo måste du till exempel ha en fastare säng än om du väger 50 kilo. Samtidigt ska man inte låsa sig för mycket vid mjukt eller hårt, enligt Michael Matton Jernberg.

– Det finns så många myter och missförstånd kring sängar. Två personer som väger 100 kilo kan ha helt olika kroppstyper och behov. Det viktigaste är hur just din kropp passar i sängen, hur den upprätthåller din naturliga svank och kroppsform så att du ligger avlastat.

En annan vanföreställning är att man kan rädda sin gamla uttjänta säng med en ny bäddmadrass.

–  I butiken kan bäddmadrassen kännas bra, men oavsett hur bra den är kommer den att sätta sig efter ett tag och då är du tillbaka där du var.

Fakta:Sex steg till ett lyckat köp

1. Gå till ett sängvaruhus med kunnig personal och många varumärken.

2. Bestäm en budget och provligg många sängar. Försök snäva in alternativen.

3. Prova sängen utan bäddmadrass. Bäddmadrassen kan ha negativ påverkan på sängens ergonomi.

4. Be om experthjälp. Många har ryggspecialister på plats.

5. Lås inte fast dig vid mjukt eller hårt. Det viktigaste är hur din kropp passar i sängen.

6. Se till att få någon form av öppet köp så att du prova att sova i sängen under natten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.