Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Din Ekonomi

Så växlar du pengar billigare

10 000 bankomater i Spanien är anslutna till kodsystemet.
10 000 bankomater i Spanien är anslutna till kodsystemet. Foto: Alamy
Nu kan du växla pengar på nätet och ta ut kontanterna i en spansk bankomat när du kommer fram till resmålet – genom att bara knappa in en kod.

Att växla pengar kan vara både omständligt och dyrt – vare sig du växlar till dig kontanter på ett växlingskontor eller tar ut pengar på resmålet med hjälp av ett bankkort.

Vad kostnaden blev för växlingen får man ofta reda på i efterhand.

Det är här den nya internettjänsten växlapengar.nu skjuter in sig.

– Du loggar in på vår hemsida och köper euro. Sedan får du ett sms med uppgifter som du knappar in i bankomaten när du kommer fram till resmålet, säger Jens Claesson, vd på företaget.

Enligt växlapengar.nu kan man tjäna upp till ett par hundralappar på att köpa 500 euro. En familj som är utomlands i flera veckor kan alltså spara en del.

Systemet är egentligen en vidareutveckling av en spansk banktjänst, där man redan kan sms:a uttagskoder till varandra.

Det är därför som Spanien är det första landet som det fungerar i.

– Ungefär tio tusen bankomater är anslutna i Spanien, det finns på alla turistorter. Vi har exempel på folk som stått i kön till bankomaten och gjort en beställning med sin smartphone och kunnat ta ut pengarna direkt, säger Jens Claesson.

Enligt växlapengar.nu garanterar man den bästa kursen.

– På växlingskontoren är en stor del av påslaget kostnaden för att transportera pengar. En fördel som vi har är att pengarna redan finns i systemet, i bankomaterna, och vi har inte heller kostnader för butiker och personal, säger Jens Claesson.

När man beställt pengarna har man tio dagar på sig att ta ut dem. Det görs genom att knappa in mobilnummer, en referenskod som man får på sms, och sedan en hemlig kod, i bankomaten.

– Om det skulle hända något, att man tappat mobilen eller resan blir inställd, så kan vi betala tillbaka till samma konto och till aktuell dagskurs, säger Jens Claesson.

Konsumenternas bankbyrå kan ännu inte utvärdera tjänsten.

– Vi har inte några reaktioner på hur den fungerar. Man får själv läsa på och ta ställning till villkoren, säger juristen Fredrik Nordquist.

Branschledande Forex Bank tycker att initativet är intressant.

– Jag känner till tjänsten, det är bara att avvakta och se om det växer till sig. Vi är också intresserade av ny teknik, säger kommunikationschefen Tom Friberg.

Däremot ser han inte än så länge att man skulle spara så mycket pengar på själva transporterna av sedlar.

– Pengarna måste fortfarande till uthämtningsstället, säger han.

Tips inför semestern

De flesta bankkort har dubbla kostnader för uttag utomlands: en procentuell uttags- eller växlingsavgift som går till den kortutgivande banken, samt påslaget på växlingskursen, (som går till Visa eller Mastercard.)

Det finns några få kort på marknaden (bland andra Ica-bankens och OKQ8:s) som inte har uttags- eller växlingsavgifter i utlandet.

Man brukar få en fråga om man vill bli debiterad i kronor, det ska man svara nej på. Visas och Mastercards växlingskurser brukar vara bättre än den lokala bankens.

Fakta: Billigast på växlapengar.nu

Så mycket får du betala för 500 euro enligt växlapengar.nu (9/12):

1. Växlapengar.nu 4.370 kronor.

2. Swedbank 4.487 kronor.

3. Bankomat på plats (prel) 4.492 kronor.

4. Nordea 4.497 kronor.

5. Handelsbanken 4.507 kronor.

6. Valuta Online 4.517 kronor.

7. X-Change 4.527 kr.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.