Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Din Ekonomi

Sex tips som förbereder dig på räntehöjningarna

Räkna med höjd ränta inom en snar framtid.
Räkna med höjd ränta inom en snar framtid. Other: Fredrik Sandberg/TT

Du har mindre än ett år på dig innan boräntan börjar gå upp. Här är sex tips som hjälper dig att planera inför de kommande höjningarna.

När räntorna börjar stiga är det ofrånkomligt att det blir dyrare att ha lån. Det du kan göra är att förbereda dig på att du måste betala mer. Här är några tips som hjälper dig att planera inför räntehöjningarna.

1. Dyra skulder först.

Om du har kortkrediter och blancolån, lån utan säkerhet, ska du försöka betala av dem så fort som möjligt. Räntorna är ofta väldigt höga på de här lånen och löser du dem får du lättare att klara räntehöjningen på bolånen.

2. Slå ihop smålånen.

Försök få ett större lån så att du kan lösa krediter och dyra smålån. Förutom att det är bekvämare med ett lån i stället för flera borde du få ner räntekostnaden så att du kan amortera mer. Om du har möjlighet kan ett sätt vara att lösa de dyra krediterna genom att öka bolånet som har den lägsta räntan.

3. Amortera bolånet.

När du inte har några krediter eller blancolån kan du koncentrera dig på att minska bolånet. Det gör att räntan beräknas på en lägre summa.

Är din bostad belånad till mer än 70 procent av värdet måste du amortera motsvarande 2 procent av skulden varje år om du tog lånet efter den 1 juni 2016. Försök minska lånet till under 70 procent av värdet så sjunker amorteringskravet till 1 procent och du kan bestämma själv när du vill betala av mer. Det ökar också dina möjligheter att klara boräntehöjningarna.

För dig som lånar mer än 4,5 gånger årsinkomsten gäller det skärpta amorteringskravet från den 1 mars.

4. Förhandla boräntan.

Bankernas marginaler på bolånen var 1,71 procent under tredje kvartalet 2017 enligt Finansinspektionen. Marginalerna är beräknade som skillnaden mellan bolåneräntorna och den ränta bankerna betalar när de lånar. Hela räntemarginalen är inte vinst utan en del av ränteskillnaden går åt till att täcka bankernas kostnader och kompensera risken för förluster.

Men det finns helt klart utrymme för att förhandla ner räntan. Det visar inte minst skillnaden mellan bankernas listräntor och de förhandlade räntorna. De förhandlade snitträntorna ligger genomgående ett par tre tiondels procentenheter lägre än listräntorna.

Kontakta flera olika banker och se vilken ränta de erbjuder dig. Eftersom de förhandlade räntorna är genomsnitt är det lika många som fått lägre räntor som högre. Får du inte en av de lägre räntorna bör banken kunna motivera varför.

5. Bygg en räntebuffert.

Ett bra sätt att förbereda sig för högre räntor är att sätta undan mer räntepengar än vad som behövs. Du kan till exempel ha rörlig ränta men räkna som om du bundit räntan på 5 år.

Se till att bolåneränta dras från ett speciellt konto dit du för över pengar. Ökar du överföringen med ungefär 400 kronor i månaden motsvarar det att räntan ökar med 0,5 procent före skatteavdrag för ett miljonlån.

Justerar du avsättningen till räntekontot med jämna mellanrum bygger du upp en räntebuffert. Bufferten kan du använda till att jämna ut ränteskillnaderna över tid och blir det mycket pengar kan de användas till en extra amortering.

6. Välj bunden ränta.

Det är svårt att veta i förväg om det lönar sig att binda boräntan. Det gäller att pricka rätt tidpunkt och det är lättare sagt än gjort.

Men om du har ansträngd ekonomi eller lätt för att oroa dig kan det ändå vara en bra idé. Då vet du exakt hur stor ränteutgiften blir under bindningstiden.

Funderar du på att sälja din lägenhet för att köpa en ny eller flytta till ett boende utan lån ska du se upp. Bankerna brukar låta låntagarna ta med de bundna bolånen till den nya bostaden men det är ingenting du kan kräva. Måste du lösa lånen i förtid måste du betala ränteskillnadsersättning till banken.

  • Läs mer:

Experternas tips: Det händer med räntan

Maria Crofts: Svårt få ett bättre läge att betala av lån

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.