Släng mindre mat och spara tusenlappar - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Din Ekonomi

Släng mindre mat och spara tusenlappar

Foto: Christian Örnberg/Leif R Jansson/Scanpix
Vi svenskar slänger ungefär 72 kilo mat per person och år, enligt Naturvårdsverket. Det finns många vägar till mindre mat­svinn och mer pengar över i hushållskassan. Rätt förvaring och en känslig näsa hjälper långt.

Den mat som slängs i Sverige varje år motsvarar utsläpp på nästan två miljoner ton växthusgaser. Det betyder att vi gör en stor klimat­insats om vi lyckas låta bli att kasta så mycket ätbar mat. Dessutom så skulle varje hushåll spara 5 000 kronor per år, enligt Livsmedelsverket.

Många slänger maten så snart bästföredatumet passerats. Det är väldigt ofta onödigt. Många livsmedel håller både dagar och ­veckor efter att det stämplade datumet passerats. Förutsättningen är förstås att varorna hanterats rätt.

Smör och margarin håller minst en månad längre, ägg kan hålla två månader längre och ost klarar sig flera veckor längre än vad som står på förpackningen. Margarin och smör går dessutom att frysa in.

– Matintresset är väldigt stort i dag, men en del av baskunskaperna har kanske släppts. Att titta, lukta och smaka verkar ha glömts bort. På mejeriprodukter märks det tydligt när de är för gamla. Till exempel klumpas mjölken och osten möglar, säger Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Kylvaror som kött- och mjölkprodukter ska in i kylen så fort som möjligt efter att du lämnat butiken. Kylskåpstemperaturen bör vara så låg som möjligt, 4–5 grader.

– Det bästa är att bara köpa hem det man planerat att äta. Erbjudanden om att köpa tre till priset för två kanske inte leder till att man handlar det man behöver, säger Christina Lantz.

Hon betonar också att bästföre­datum egentligen bara är en kvalitetsstämpel som innebär att tillverkaren garanterar att innehållet håller full kvalitet till den angivna dagen. Därefter kan konsistensen, smaken eller färgen förändras, men det betyder inte att maten blir dålig eller hälsofarlig.

En stor del av maten som slängs är frukt och grönsaker. Om de för­varas framme i rumstemperatur bör de ätas upp snarast möjligt. Om de ska sparas håller de sig betydligt längre i kylskåp. Frukostvaror och andra livsmedel som ofta tas fram får försämrad hållbarhet. Det bästa är att bara ta fram den mängd som behövs och ställa tillbaka resten.

Mat som blir över kan frysas in, bli en lunchlåda på jobbet eller omvandlas till en ny rätt. Lantmännen har gett ut kokboken ”Var rädd om maten, 50 goda recept – och 50 till för resterna”. Den kostar 35 kronor inklusive frakt.

Fakta:Så länge håller maten

Mat i öppnad förpackning efter bästföredatum

Smör, margarin: minst en månad

Mjölk, grädde: upp till en vecka

Kokt skinka och korv: upp till en vecka

Rökt skinka och korv: upp till två veckor

Ost: flera veckor

Ägg: upp till ett par månader

Crème fraiche, yoghurt, gräddfil: tio dagar eller mer

Mat i öppnade burkar

Tacosås: en vecka eller mer

Pesto: upp till två veckor

Sambal oelek: upp till två månader

Fiskrom: upp till tre dagar

Oliver i lag: upp till två veckor i glasbruk

Gurka, rödbetor m m: upp till tre månader

Rester i kylskåp:

Ris: två–tre dagar (i burk med lock)

Pasta: upp till fem dagar (i burk med lock)

Potatis: upp till fem dagar (i skål med hus­hålls­papper på)

Källa: Ica-kuriren, ­Livsmedelsverket

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.