Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Din Ekonomi

Smarta uttag får pensionen att räcka längre

Ett av de viktigaste besluten när man ska sluta arbeta är vilka pen­sioner man ska ta ut först och i vilken takt.
Ett av de viktigaste besluten när man ska sluta arbeta är vilka pen­sioner man ska ta ut först och i vilken takt. Other: MANGUS GLANS / PPM

Det är bra att göra en ekonomisk plan för livet som pensionär. Här får du hjälp att planera med både de nya och gamla pensionsåldrarna.

Ett av de viktigaste besluten när man ska sluta arbeta är vilka pen­sioner man ska ta ut först och i vilken takt. Det är nödvändigt att planera så att pengarna räcker hela livet.

Har man allvarliga problem med hälsan kanske man funderar på hur länge det är sannolikt att man lever och vill planera uttagen efter det.

Politikerna diskuterar höjda pensionsåldrar och ett första förslag kan komma före jul. Men de nya åldrarna kommer sannolikt inte att påverka dem som är i 60-årsåldern nu utan senare generationer.

Det bästa sättet att planera pensionsuttagen är att gå in på minpension.se. Där kan man laborera med olika åldrar och uttagstider och se hur mycket det blir.

För att kunna planera så att pensionspengarna räcker längre måste man känna till reglerna. Man kanske vill att de anhöriga ska ärva de pengar man inte använder och då är den kunskapen också viktig.

Den enkla regeln, om man har arvingar, är att först ta ut den pension som inte går att ärva och spara de andra pensionerna. Men tänk på att pensionspengarna i första hand är en försäkring som ska hjälpa dig att klara ekonomin på ålderdomen.

Läs mer: Maria Crofts: Planen för pensionsuttagen är en spekulation i den egna livslängden

Så här fungerar pensionerna och åldersgränserna:

Allmän pension. Består av inkomstpension och premiepension och betalas ut av staten under hela livet. Det går tidigast att ta ut pensionerna från 61 års ålder och du kan ta ut pensionen även om du arbetar. Det diskuteras att höja gränsen till 62 eller 63 år. Ju tidigare du tar ut pensionen desto lägre blir månadsbetalningarna. Den allmänna pensionen går inte att ärva.

Tjänstepension. Många som går i pension de närmaste åren har förmånsbestämd pension som inte går att ärva. I stort sett alla har också premiebestämd pension som man får placera själv. Den går att ta ut på kortare eller längre tid och den kan ärvas.

Tjänstepensionen kan tidigast tas ut vid 55 års ålder och gränsen kan flyttas fram till 62 år.

Eget pensionssparande. Det är många som har ett kapital från den tiden när det gick att få avdrag för privat pensionssparande. Det privata sparandet kan tas ut tidigast vid 55 års ålder, från fem år till livsvarigt och kan ärvas. Åldersgränsen kan komma att flyttas till 62 år.

Om du är sjuk eller arbetslös i dag är det bra att veta vilka regler som gäller för bidrag och olika ersättningar. Liksom om du planerar att fortsätta arbeta efter 65 års ålder. Politikerna diskuterar att även höja de här åldersgränserna.

Fortsätta arbeta. Det går utmärkt att fortsätta arbeta och samtidigt ta ut sin pension. Du tjänar in allmän pension och i vissa fall även tjänste­pension på dina arbetsinkomster. Från det år du fyller 66 år får du lägre skatt än de yngre på dina arbetsinkomster.

Garantipension. De som inte tjänat in någon pension alls eller väldigt låg pension får hel garantipension. Men det är många som får garantipension som utfyllnad och de behöver ofta tillskottet för att klara sig.

Det går inte att få garantipension före 65 års ålder och det diskuteras att höja gränsen till 66 eller 67 års ålder. Pensionen betalas ut under hela livet och den går inte att ärva.

Bostadstillägg. Den som har låg pension kan få bostadstillägg oavsett boendeform. Det går alltså att få bostadstillägg även om man bor i ett småhus eller en bostadsrätt.

Tillägget betalas ut från 65 års ålder och gränsen kan höjas till 66 eller 67 år.

Sjukpenning. Du kan få sjukpenning på hel eller deltid så länge du har en arbetsinkomst, alltså även efter 65 års ålder. Men du kan inte fortsätta att vara sjukskriven om du slutar arbeta och tar ut pension.

Om du fyllt 65 år prövas din arbetsförmåga efter 180 dagar med sjukpenning. När du fyllt 70 år går det inte att få sjukpenning i mer än 180 dagar.

Sjukersättning. Det går inte att få sjukersättning, tidigare förtidspension, efter 65 års ålder.

A-kassa. Det går inte att få arbetslöshetsersättning efter att du fyllt 65 år. Då räknas du som pensionär.

Eftersom a-kassa och sjukersättning bara betalas ut till 65 års ålder med dagens regler skulle de arbetslösa och sjuka få mycket svårt att försörja sig om inte även de åldersgränserna höjs.

Därför kommer åldersgränserna för a-kassa och sjukersättning högst sannolikt att följa med höjningen av åldern för garantipension och bostadstillägg. Det finns visserligen inget färdigt förslag än men det är svårt att se någon annan lösning.

Fackförbunden, framför allt inom LO, vill helst inte att pensionsåldrarna höjs. Men om det ändå ska ske är deras krav att åldersgränserna för a-kassan och sjukförsäkringen höjs lika mycket.

Läs mer: Martin planerade för att kunna sluta tidigt

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.