Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Din Ekonomi

Snåriga regler för rut i din trädgård

Trädgårdsmästaren Lina Joakimson på Zetas trädgårda förbereder inför årets odlingssäsong.
Trädgårdsmästaren Lina Joakimson på Zetas trädgårda förbereder inför årets odlingssäsong. Foto: Paul Hansen / DN
Än är det en bit kvar, men våren börjar göra framstötar. Och med ljuset kommer lusten att planera för sommarens uteliv. Har du funderingar för trädgården så tänk på att det går att göra skatteavdrag för vissa enkla arbeten.

Det så kallade rutavdraget för hushållsnära tjänster gäller även trädgårdsarbete. Men möjligheterna att dra av är begränsade.

Enligt Skatteverket får du bara skattereduktion för trädgårds­arbete som inte kräver specialistkunskaper. Detta har väckt en del debatt eftersom det kan vara svårt att avgöra vad som kräver just specialister. Varför får man klippa häckar men inte beskära äppelträd till exempel?

Pia Blank Thörnroos, rättsexpert på Skatteverket tycker att reglerna egentligen är tydliga:

– Det är bara väldigt enkla arbeten som ger rätt till skattereduktion. Så fort du tvekar – utgå ifrån att du inte får göra avdrag, säger hon.

Reglerna kom till i samband med att rutavdraget infördes. Då kom lövräfsning och gräsklippning med lite i förbifarten.

Pia Blank Thörnroos säger att Skatteverket får en hel del frågor om vad som egentligen gäller. Och det har varit många diskussioner om när en planta blir ett träd och liknande.

– För hjälp i hemmet får man göra avdrag för det mesta, i trädgården är det tvärtom. Så fort du behöver specialisthjälp är det stopp.

På Skatteverkets hemsida finns en lista över vilka jobb du får gör avdrag för.

På Zetas trädgård i södra Stockholm märks det att vårsolen har börjat tina upp trädgårdsälskarna. Än är det lite tidigt att sätta i gång på den egna täppan, men det finns saker man kan göra tidigt.

– Börja så kryddor i småkrukor, beskär kärnfruktträd lite försiktigt och börja tänka på den tidiga potatisen, säger Rikard Skoglund, trädgårdsmästare och ägare av Zetas.

Zetas personal får mängder av telefonsamtal om trädgård, men nästan aldrig om rutavdraget.

– Jag tror inte att folk känner till det, säger Rikard Skoglund, och erkänner att han inte heller har tänkt på att han kan göra avdrag för den hjälp han själv har på lantstället.

– Det är ju lika tufft att städa i trädgården som i hemmet.

Nu väntar han bara på att snön ska försvinna så att trädgården kan fyllas med nya växter.

Lena Gustafsson har egen trädgård och hämtar inspiration på Zetas. Hon känner till rutavdraget men det är ingenting för henne:

– Jag njuter av att jobba själv i trädgården, säger hon.

Till Zetas kommer många med nya planritningar; att anlägga en trädgård är hårt arbete – men inget du kan få skatteavdrag för.

Rutavdraget i trädgården

Det här får du skattereduktion för

▲ Trädgårdsarbete som inte kräver några specialistkunskaper. Det ska vara arbete av löpande karaktär som utförs i avsikt att hålla trädgården i godtagbart skick. Till sådant trädgårdsarbete räknas gräsklippning, ogräsrensning, häckklippning, krattning, mossbekämpning och klippning av rosor.
▲ Arbete ska utföras i eller i anslutning till bostaden eller fritidsbostaden, eller föräldrars bostad.
▲ Snöskottning
Till snöskottning räknas skottning av gårdsplan och uppfart på egen tomt eller uppfart på annans mark som innehas med servitut eller liknande.
Även skottning av trottoar, om kommunen ålagt dig det, ger rätt till skattereduktion, liksom skottning av tak och altan. Arbetskostnad för sandning och saltning ger också rätt till avdrag.

▲ Friggebod
Om- eller tillbyggnad samt reparation av befintlig friggebod kan ge rätt till avdrag.

 

Det här år du inte skattereduktion för

▼ Anläggning av ny gräsmatta.
▼ Bortforsling av trädgårdsavfall.
▼ Anläggning och reparation i trädgården, som sten- eller plattsättning, asfaltering, och reparation av murar och staket. Du får heller inte göra avdrag för markarbeten utanför tomt­gränsen.
▼ Nybyggnad av friggebod eller annat komplementhus.  
▼ Du får heller inte göra avdrag för att bygga ett friliggande växthus.
n Husavdraget räknas av sist

Avdraget ger rabatt på halva arbetskostnaden upp till 50 000 kronor per person och år.

Tänk på att systemet med att betala halva fakturan bara är en preliminär skattereduktion. Kolla därför att din skatt efter avdrag och andra skattereduktioner räcker till husavdraget. Det räknas av sist.


Källa: Skatteverket

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.