Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Din Ekonomi

Stor prisskillnad på guld

DN:s reporter Cecilia Jacobsson blev erbjuden 6.700 kronor av Pantbanken för sina guldsmycken.
DN:s reporter Cecilia Jacobsson blev erbjuden 6.700 kronor av Pantbanken för sina guldsmycken. Foto: Nicklas Thegerström

Nu är det många som vill köpa vårt guld. Men välj noga vem du ska sälja till. När DN Ekonomis utsända skulle sälja två halskedjor och fyra ringar varierade priset mellan 4. 600 och 6.800 kronor.

Ärvda smycken som aldrig används – man kanske skulle göra slag i saken nu när guldpriset är så högt? Över hela staden finns det skyltar med texten ”Guld köpes”.

Jag tog med mig några saker till tre olika uppköpare. Halskedjorna var en Bismarcklänk och en annan kedja som jag inte riktigt vet var den kommer ifrån. Ringarna var tre släta giftas- eller förlovningsringar och farmors gamla förlovningsring som jag lät göra om till en klackring för en del år sedan men inte blev nöjd med.

Först gick jag till Gold Buyers i Fältöversten med min lilla skatt. Det visade sig att en av ringarna var på 18 karats guld, men de andra var ännu ädlare, 20 och 23 karat. Bismarckkedjan var 18 karat och den andra kedjan visade sig vara en katt bland hermelinerna – den höll bara 9 karat, enligt det test med kungsvatten som alla sakerna fick genomgå.

Sammanlagt skulle jag få 4.585 kronor för smyckena, vilket generöst avrundades till 4.600 kronor.

Det var tur att jag inte slog till där. På Pantbanken på Storgatan skulle jag få 6.700 kronor.

– Vill du köpa tillbaka grejerna? undrade mannen bakom disken.

I och med att jag inte ville det behöver smyckena inte ligga på Pantbankens hylla så länge, utan kan säljas på deras internetauktion efter bara en månad. Det gör att priset jag erbjöds blev högre. Om smyckena ”mot förmodan” skulle inbringa mer vid auktionen än beräknat skulle jag kunna få en slant till i efterhand.

Den ena halskedjan skulle jag inte få något alls för.

Det var tur att jag inte slog till där heller. För på Guldkedjespecialisten i Gallerian hade mina smycken gett mig ännu lite till. Där skulle Bismarckkedjan på 18 karat som vägde 19,3 gram ge mig 3.667 kronor, mot 3.395 kronor på Pantbanken.

Den simplare halskedjan ville inte de heller veta av. Men totalt skulle jag få mer än 6.786 kronor. Det exakta priset kunde de inte räkna ut om de inte fick klippa upp den omgjorda klackringen, som visade sig bestå av både 18 och 23 karats guld. Priset är räknat på 18 karat.

Slutsatsen av denna lilla stickprovsundersökning är alltså att allt är inte guld som glimmar. Det är också bra att höra sig för på några olika ställen. Kanske tycker man om att tänka sig att de gamla smyckena kommer till användning. Då är Pantbanken ett bra val. Det vanliga är annars att guldet smälts ned och blir nya smycken.

Man kan också sälja sitt guld på nätet. Min släta guldring på 20 karat, som väger 4,8 gram, skulle ge mig 950 kronor om jag skickade in den i ett rekommenderat brev till Nordiskt guld, Guldbrev eller Guld365, som alla betalar 198 kronor grammet för 20 karats guld.

För samma ring betalar Pantbanken 935 kronor och Guldkedjespecialisten 960 kronor.

Ädelmetaller mer värdefull i kristider

Intresset för guld svänger med konjunkturen. I kristider brukar metallens värde stiga.

Därmed ökar privatpersoners intresse för både att placera i och att sälja guld.

I Sverige renas (affineras) uppskattningsvis 700–800 kg guldskrot varje år.

Totalt beräknas världens återvinningsmarknad uppgå till 2 500 ton om året.

Det guld som köps in måste noga dokumenteras av uppköparen.

Säljaren måste kunna legitimera sig.

Guldet lagras sedan i 30 dagar för att ge polisen möjlighet att spåra stulet guld.

 Ett uns = 31,1 gram

En dollar motsvarar 6:65 kronor.
 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.