Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Din Ekonomi

Tips inför tågresan utomlands

Foto: Bertil Ericson/TT

Tågresor till utlandet har blivit populärare samtidigt som det är svårare att boka utrikesresor från Sverige. Här är tips inför tågresan. 

Intresset för att resa med tåg i Europa har öka kraftigt och det är fler som köper Interrailkort, ett tågpass som tillåter ett visst antal tågresor under en period. Många har upptäckt att SJ bara bokar utlandsresor till Köpenhamn, Oslo och Narvik. Vill man åka längre måste resan bokas på de utländska bolagens sajter. 

Nyblivna tågentusiaster märker snart att det ofta är komplicerat att boka en tågsemester i Europa. En del ser svårigheterna som en utmaning och lägger mycket tid på att lära sig hur det fungerar. Andra låter en resebyrå sköta jobbet.

De som vill få initierade tips kan med fördel gå med i någon av de grupper som finns i sociala medier. Facebookgruppen "Tågsemester" har till exempel mer än 18.000 medlemmar och många av dem delar med sig av sina erfarenheter.

Appen Rail Planner är också en god hjälp. Den kan laddas ner på App Store och Google Play och många funktioner fungerar även utan tillgång till internet. 

Det räcker inte med en artikel för att ge en fullständig bild av hur man bokar tågbiljetter i Europa. Därför nöjer vi oss med att sammanfatta det viktigaste.

Interrailkort

Gäller i 30 länder och lönar sig ofta, särskilt om man ska längre än till den södra delen av Tyskland. Två barn upp till 12 år reser gratis på en vuxens kort. Men tänk på att även barnen kan behöva platsbiljetter.

Man kan köpa ett antal resdagar inom en ramtid, till exempel 10 dagar under en månad, eller obegränsat resande under en period, till exempel en månad. 

Det går att köpa Interrailkort på flera ställen. Till exempel på interrail.se, genom SJ:s samarbetspartner europarunt.se och hos de resebyråer som bokar tågbiljetter.

Platsbiljetter

På många sträckor är platsbiljetter obligatoriska, även för barn. För att resan ska gå smidigt är det bra att köpa biljetterna i förväg. 

Det går att köpa platsbiljetter på internet hos flera länders järnvägsbolag. Platsbiljetterna kan kosta 500 - 1.000 kronor totalt för en semesterresa till södra Europa.

Sovvagnar

För svenskar som vill åka nattåg gäller det i första hand att ta sig till Hamburg eller Berlin. Därifrån har Österrikiska ÖBB Nightjet, sovvagnar till Österrike, Italien och Schweiz.

Svenska Snälltåget kör nattåg mellan Malmö och Berlin, på sommaren gå det direktvagnar från Stockholm till Berlin. I övrigt måste man boka hos det aktuella landets bolag.

Resebyråer

Centralens resebutik i Kalmar har länge varit specialiserad på utlandsresor med tåg. Alingsås resebutik bokar också tågresor till utlandet. Båda säljer interrailkort.

En fördel med resebyråerna är att de bevakar när platsbiljetter och sovvagnar blir tillgängliga. Biljetterna kan snabbt ta slut under högsäsong.

Tips.Länkar du kan behöva

Här är några allmänna länkar:

Interrail.se

SJ:s partner acprail.com 

Tyska järnvägen bahn.de 

Österrikiska järnvägen oebb.at

Länkar till resbyråer:

resebutik.se

alingsas-resebutik.se 

tågbokningen.se

bigtravel.se

europarunt.se

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.