Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Din Ekonomi

Tjäna på fönsterbytet

Daniel Hollén och Rolf Marklund monterar nya fönster.
Daniel Hollén och Rolf Marklund monterar nya fönster. Foto: Fredrik Funck
Att köpa nya fönster är en stor investering. Men i många fall räcker det att byta ut innerfönstren i ett tvåglasfönster mot isolerglas för att få lägre uppvärmingskostnader.

- Har man tvåglasfönster ska de i princip alltid åtgärdas, och det finns fortfarande hus med treglasfönster som inte har så bra prestanda, säger Arne Andersson, fönsterexpert på Energimyndigheten.

De äldsta treglasfönstren med ett isolerglas och ett enkelglas är omkring 30 år gamla. De ger ofta dåligt skydd mot värmeläckage vilket syns genom att det bildas kondens mellan ytterfönster och isolerruta.

Men även treglasfönster från början av 1990-talet kan ha sämre isolerförmåga än dagens. Det kan därför vara värt att ta reda på hur bra de är, exempelvis genom att fråga tillverkaren.

När man ska göra något åt sina fönster ska man undersöka om träet i bågar och karmar är friskt. Klarar träet testet brukar det räcka att komplettera de befintliga fönstren. För tvåglasfönster är den enklaste och billigaste åtgärden att ersätta innerrutan med ett energiglas. Då kan man sänka det så kallade u-värdet från cirka 3 till omkring 2.

Byter man ut hela innerfönstret, alltså även bågen, mot en isolerruta får man en båge bestående av två glas och där utrymmet mellan glasen är förslutet och fyllt med gas, exempelvis argon. Då sänks u-värdet till omkring 1,4.
Vill man ner på det u-värde som numera rekommenderas, 1,2 eller lägre, krävs helt nya fönster.

Om man har treglasfönster med isolerruta - och träet är friskt - kan det räcka med byta ut den gamla isolerrutan mot en ny. Är däremot träet dåligt kan det vara läge att byta både båge och karm. Det gäller för både treglas- och tvåglasfönster.

Jörgen Hollvaster och hans familj i Bälinge utanför Uppsala ansåg att deras fönster var för dåliga för att renovera.

- Det drog fruktansvärt och det var kallras. Vi satte nya lister men det blev inte bra, säger han.

De valde därför att sätta in helt nya fönster med ett u-värde på 1,2. Flera av dem är inte längre öppningsbara och på det sättet fick de ner kostnaden en del.
Jörgen Hollvaster vet inte hur mycket energi fönstren sparar men ser bytet som en bra investering.

- Vi höjer ju värdet på huset, säger han.
När familjen Hollvaster bestämde sig för att skaffa nya fönster började de med leta kunskap på nätet. Det är ett bra sätt att börja, tycker också Arne Andersson på Energimyndigheten.

- Beställarens kompetens är helt avgörande för att få rätt produkt och rätt belopp på fakturan, säger han.

Att kontakta kommunens energirådgivare är en annan väg att gå.
När man studerat katalogerna och bestämt sig för vad man ska göra ska fönster och arbete handlas upp.

- Det finns inget skäl att hantverkaren ska gå på löpande räkning. Det här är moment som han exakt vet hur lång tid det tar att genomföra, säger Arne Andersson.

Energibesparing En eluppvärmd villa

Energibesparing
En eluppvärmd villa på 125-140 kvadratmeter i Stockholm kostar cirka 3.600 kronor mindre att värma upp per år om tvåglasfönstren (u-värde 3,0) byts ut mot treglasfönster med ett u-värde på 1,2 (fönsteryta cirka 15 kvadratmetermeter och elpriset 1,50 kr/kWh). För samma villa i Umeå blir kostnaden 4.900 kronor lägre.

Kostnader
Att bygga om ett tvåglasfönster (cirka 1,6 kvadratmeter) till ett treglasfönster med u-värde 1,4 kostar cirka 2.500 kr, inklusive installation och moms. Ett motsvarande nytt fönster kostar 7.000–10.000 kronor beroende på utförande. Fram till årsskiftet kan man söka statliga bidrag för att byta till energifönster. Det maximala bidraget är 10.000 kronor per småhus. Reglerna för bidrag hittar man på www.boverket.se

Kolla U-värdet
U-värde anger hur bra ett fönster isolerar från kyla. Ju lägre u-värde desto bättre isolerförmåga har fönstret. U-värden bör inte vara högre än 1,2. Kontrollera att det angivna u-värdet även gäller bågar och karmar. Fundera på om alla fönster ska gå att öppna. Fasta fönster är billigare än öppningsbara. Förändrar de nya fönstren husets utseende krävs byggnadslov.

Källa: Energimyndig­hetens sajt www.energifonster.nu

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.