Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Din Ekonomi

Treårsfirandet fixades med hemmapyssel

Att ha barnkalas hemma kan vara krångligt och tidskrävande, men också roligt och inspirerande. När Mikaela Lundqvists dotter Elle fyllde tre år valde hon dotterns favoritfilm som tema och ordnade barnkalaset hemma.

Mikaela Lundqvist tycker om att göra saker själv och hämtar ofta inspiration från andra.

– Till kalaset har jag bakat och pysslat allt själv. Jag har blåst upp ballonger, gjort en vimpel genom att hänga upp figurer på ett snöre och så har jag gjort muggar av gamla barnmatsburkar, säger hon.

Hemma hos familjen Lundqvist har Disneyfilmen Frost gått nästan konstant sedan den hade premiär förra året. När Elle skulle fylla år önskade hon sig ett Frostkalas och mamma Mikaela Lundqvist såg till att kombinera sitt intresse för att pyssla och baka med att få dotterns kalasdrömmar att slå in.

– Hon var väldigt glad över sin tårta. Det var den som var höjdpunkten på kalaset för henne och hennes vänner, säger Mikaela Lundqvist.

Intresset för att baka och pyssla har hon haft hela livet och hon brukar fotografera och lägga upp bilder på det hon gör på sitt Instagramkonto. Även tidigare år har hon ordnat kalas hemma och den erfarenheten, tillsammans med att hon tycker att det är roligt, gjorde att det även i år låg nära till hands att fixa det hemma. Inspirationen har hon hämtat från sociala medier, men också genom att söka efter tips och videor på nätet. Förutom det hon har pysslat ihop har hon också bakat tårtor och gjort cakepops.

Hur ska man tänka om man känner att man inte är duktig på att göra tårtor?

– Jag började också någonstans och mina tårtor såg inte alls ut så här för tio år sedan. Det viktigaste är att man försöker göra något, barnet kommer att tycka att förälderns tårta är jättefin oavsett hur den ser ut, säger hon.

Från början var Mikaela Lundqvist osäker på om de skulle ha ett barnkalas med tanke på att dottern bara är tre år. Men de bestämde sig ändå för att ha ett litet hemma i lägenheten. Inför kalaset fick dottern själv välja vilka hon skulle bjuda och det blev tre vänner som hon haft sedan föräldragruppen. Även nästa år kommer Elle själv att få bestämma vilka hon vill bjuda och att det kalaset ska firas hemma känns självklart för Mikaela Lundqvist.

– Tanken har aldrig slagit mig att vi skulle ha det någon annanstans eftersom det är här alla leksaker finns. Jag tror absolut att vi kommer att fortsätta att ha kalaset hemma, så länge det inte blir alldeles för många gäster, säger hon.

Vad tycker du är det viktigaste att tänka på när man ska ordna ett barnkalas?

– Man ska ha kalas för att man själv och barnen vill det. Man ska inte ha ångest och stå och baka en Elsatårta för att man sett någon på Instagram som gjort det, utan man ska göra det som känns roligt för sina barn, säger Mikaela Lundqvist.

Frostfiguren Olaf pryder den mjölk- och äggfria tårtan. Kakorna runt kanten har knutits fast med godisremmar. Fler tips på hur man kan dekorera tårtor finns på nätet.

Så här såg Elsatårtan ut innan dockan placerades i mitten och den blå kjolen av sockermassa kom på.

Cakepopsen har fått en figur, utskriven från nätet på lite tjockare papper, som dekoration på pinnen.

Locken till barnmatsburkarna fick hål med hjälp av en borr och sprayades i silverfärg. En figur som skrevs ut från nätet klistrades på burkarna som också fick matchande sugrör.

Fakta:Mikaela Lundqvists tre tips till barnkalaset

1 Googla och använd Youtube. Det är det bästa tipset. Där kommer du att hitta mycket inspiration till barnkalaset och det finns många tips på hur du kan göra en tårta även om du inte har alla verktyg hemma själv.

2 Pyssla hemma själv. Skriv ut bilder, återanvänd och kolla upp gör det själv tips.

3 Våga försöka! Om man inte försöker så kommer det aldrig att gå.

Fakta:d Så mycket kostade barnkalaset hemma

Åtta ballonger och en sifferballong: 195 kr

Cakepops: 55 kr

Pinnar till cakepops: 39 kr

Serpentin i silver: 15 kr

Elsatårtan: Fondant 25 kr, fyllning 150 kr

Olaftårtan: 200 kr. Allergivänlig utan mjölk och ägg.

Marshmallows: 30 kr

Girlanger: Hade det hemma.

Barnmatsburkar: Hade det hemma

Sprayfärg: Hade det hemma

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.