Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Din Ekonomi

Tunnare plånbok – då blir det färre krogbesök

Sänkt restaurangmoms har inte hjälpt. Av de svenska hushåll som har minskat sin konsumtion har flest dragit ned på sina restaurang­besök. Ändå spirar optimismen hos hushållen, enligt Swedbanks hushållsbarometer.

De hushåll som är positiva om den egna ekonomin är i dag fler än de som är negativa. Det syns i hushållsbarometerns index som står på 50,9 mot 48,8 i höstas. Ett indextal över 50 innebär att de som tycker att de fått det bättre är fler än de som anser att de fått det sämre.

– Det är lite förvånande att man är ganska positiv, inte minst om man tar med hur hushållen ser på fram­tiden, säger Erika Pahne, ekonom på Institutet för privatekonomi.

– Det har ju egentligen inte hänt så mycket som kan förändra bilden; inga större reformer, inga fler jobbskatteavdrag och en dålig konjunktur, tillägger hon.

Skillnaden mellan andelen som är optimistiska om den framtida ekonomin och de som är pessimistiska har ökat från 19 till 23 procent. Mest positiva om framtiden är människor i åldrarna 30 till 49 år, där 52 procent tror på en förbättring av ekonomin. Unga vuxna, 20–29 år, är där­emot mindre optimistiska. För ett år sedan trodde 60 procent på en förbättrad ekonomi – i vår är det endast 45 procent som tror det.

– Det kan spegla att det blivit svårare att få jobb, säger Erika Pahne.

Hon påpekar också att hushållen har dragit ned på konsumtions­lånen och det är framför allt de unga som gjort det. Endast 11 procent av hushållen säger att de har lån till konsumtion, vilket betyder ett trendbrott. De senaste åtta åren har den andelen legat på mellan 13 och 15 procent.

I stället ökar viljan att spara. En fjärdedel, 26 procent av hushållen, vill öka sitt sparande under det kommande året, och endast 7 procent vill minska det.

Geografiskt är bilden splittrad. I Norrland har index stigit från 50,9 till 54,7 och enligt intervjuer som Swedbank gjort med norrlänningar tror man att en orsak är att folk orkar arbeta mer. I storstäderna har indexet däremot sjunkit och ligger runt 50, till och med något under om man väger samman dem.

– Det visar på att det finns stora skillnader i storstäderna. Där finns de med höga inkomster, men även många låginkomsttagare, säger Pahne.

Drygt en tredjedel, 35 procent, tror att den egna ekonomin kommer att bli bättre under det kommande året, medan 12 procent tror att den försämras. Unga människor, under 30, är mindre optimistiska i dag än vad de var för ett år sedan, 30–49-åringarna är mer optimistiska.

Trots den spirande optimismen har andelen hushåll som dragit ned på sin konsumtion ökat något på ett år.

Nu säger fyra av tio att de minskat på sin konsumtion. Det som de flesta av dem dragit ned på är restaurangbesök, sänkt restaurangmoms till trots.

Erika Pahne beskriver läget hos hushållen som avvaktande.

– De är ganska realistiska. De tror på bättre inkomster, men de ökar samtidigt sitt sparande och håller igen på konsumtionen, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.