Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Din Ekonomi

Tusentals kronor skiljer frisörer åt

En timmes hårklippning borde kosta 500 kronor, enligt Frisörföretagarna. Men priset varierar från någon hundralapp till flera tusenlappar.

500 kronor i timmen rekommenderar branschorganisationen Frisörföretagarna sina medlemmar att ta. Men priset varierar stort. 1 000 kronor för en klippning är "bra betalt", enligt vd Ted Gemzell. Enligt honom har främst frisörens skicklighet och erfarenhet betydelse. Sedan varierar det även om massage, rådgivning, tvätt, föning och djupinpackning ingår.

– Jag tror att vissa känner att de gärna vill visa att de klippt sig på ett mer attraktivt ställe.

En av de dyraste frisörerna i landet är troligtvis Johan Hellström, frisör och vd för hårvårdsföretaget Björn Axén. Han tar 2 050 kronor för en klippning.

– Det handlar inte om att klippa hår, utan om att stärka självkänslan och sälja ett välbefinnande säger han.

Hans kundgrupp är beredd att betala, enligt honom.

– Jag ska inte säga att jag är en mycket bättre frisör, utan det handlar om att jag har en otrolig efterfrågan, säger Johan Hellström som tycker att frisörer generellt tar för dåligt betalt, och jämför med priserna på en finare restaurang.

– Det finns de som tar 100–150 kronor för en klippning. Det är svårt att överleva på det om man inte klipper fruktansvärt fort, säger han.

Så väljer du frisör

Ted Gemzell, vd för Frisörföretagarna, tycker att du ska tänka på det här när du ska klippa dig:

Är frisören utbildad? I dag finns inga krav, trots att kemikalier som frisörer använder kan vara farliga om de används fel. Gesällbrevet är branschens bevis på yrkesskicklighet.

Reflektera över priset. Är det för lågt finns en risk för att det rör sig om svarta pengar. Frisörföretagarna rekommenderar ett pris på 500 kronor i timmen inklusive moms.

Fråga vad som ingår. Ibland ingår tvätt, fön, massage eller en djupinpackning, som gör att håret håller länge.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.