Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Din Ekonomi

Vad gäller egentligen för framtidsfullmakt?

Juristen Britt-Marie Svensson, affärsområdeschef på Verahill, svarar på läsarnas frågor om familjejuridik. Du kan till exempel fråga om arv, testamente, bodelning och samboavtal. Mejla din fråga till juristen@dn.se.

Fråga: I våras tog radions program i Plånboken upp vikten av att skriva en Generalfullmakt i fall man skulle bli oförmögen att sköta sin ekonomi. Jag har skrivit en sådant, men formaliteterna verkar inte stämma enligt artikeln på Din Ekonomi den 10 september. Hur är det egentligen?

Kan man också skriva in att den som har fullmakten får ta hjälp av till exempel en bankman? Den som fullmakten är skriven på kan kanske inte sköta räkningarna och annat på grund av egen sjukdom.

Mamma med ett barn

Svar: Lagen om Framtidsfullmakt började gälla den 1 juli i år så den information som du lyssnade på i våras gällde då. Nu när lagen om framtidsfullmakter finns så vet vi vad som gäller och det är att rekommendera att du skriver om din fullmakt enligt dagens regler och ser till att den också blir bevittnad.

Av Bankföreningens information om Framtidsfullmakt framgår att bankerna inte kommer att åta sig uppdrag som fullmaktshavare.

Det kan vara lämpligt att ange vad man vill ska gälla om det skulle bli så att den utsedda fullmaktshavaren blir sjuk och till exempel ange ytterligare person som kan träda i fullmaktshavarens ställe.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.