Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Din Ekonomi

Varannan kan tänka sig att sälja julklappen vidare

Många villiga sölja klapparna på nätet.
Många villiga sölja klapparna på nätet. Foto: Scanpix
Varannan svensk kan tänka sig att sälja en julklapp – särskilt om man fått den av chefen. Det visar en sammanställning från Blocket.

Förberedelserna är många inför julen och mycket tanke, tid och pengar går åt till att fixa julklappar till släkt och vänner. Men det blir inte alltid som man tänkt sig. Det märks snabbt på köp– och säljsajten Blocket dagarna efter jul. Då kan varannan svensk tänka sig att sälja vidare en julklapp man inte gillar.

Minst sentimental är svenskarna över julklapparna från arbetsgivaren. 87 procent av de tillfrågade kan tänka sig att sälja dessa på Blocket.

Läs mer: Givmildheten ökar alltid när det blir jul

Även presenter från kompisar och släktingar som moster och morbror skulle tre av fyra svenskar sälja vidare. Julklappar från barnen däremot är svenskarna minst benägna att sälja. Var tredje, eller 34 procent av de svarande, uppgav att de kan tänka sig att sälja en julklapp från barnen.

Men det är inte bara att sälja julklapparna som är intressant. Varannan svensk har heller inget emot att köpa en begagnad julklapp på Blocket.

Det här vill vi helst ha i julklapp:

Pengar

Resa

Upplevelse

Presentkort

Böcker

Undersökningen är gjord av Yougov som intervjuat 1.000 svenskar om deras julklappar.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.