Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Din Ekonomi

"Vi valde ur deras sortiment"

För familjen Berg-Uppgren blev husvalet enkelt.
För familjen Berg-Uppgren blev husvalet enkelt. Foto: Magnus Hallgren
För Ann-Sofie Berg och hennes familj var husvalet enkelt. Det hittade en tomt där en av Sveriges största kataloghustillverkare erbjöd sig att bygga ett av sina typhus och sedan lämna över nyckeln när huset var färdigbyggt. Det passade familjen och nu bor de sedan ett år i huset.

– Vi valde ur deras sortiment och vad plånboken tillät, sammanfattar Ann-Sofie när hon sitter vid matbordet och tittar ut på fältet och skogen bredvid i Upplands Bro några mil nordväst om Stockholm.

För henne och maken Johan Uppgren var det viktigast att bo nära naturen med barnen Lukas, två år, och Linn, tre månader och de två hundarna Barnie och Quattro. Det skulle också finnas plats för ett ordentligt garage där Johan kan meka med sina bilar.

De ville bygga ett praktiskt hus utan en massa lyx och ett sådant hus hittade de i Älvsbyhus katalog. De gjorde några tillval, till exempel en inbyggd ugn och ett extra fönster i köket.

– Vi tillhör inte dem som läser inredningstidningar. Vi visste att vi inte ville ha direktverkande el för uppvärmning och satte in en braskamin både för att spara el och för att det är mysigt. Men annars var det rakt på mest hela tiden, säger Ann-Sofie.

När det var dags att skriva kontrakt på huset gjorde Ann-Sofie och Johan det utan inblandning av ­någon expert.

– Det gick bra för oss men egentligen skulle man kanske behövt någon som gick igenom alla papper. Man slukas lätt upp av att välja ­tapeter och att göra det mysigt för sig själv. Man går in i sin lilla bubbla, säger hon och tänker på kompisar vars husbygge har ”strulat kopiöst”.

– Vi måste vara ett typexempel på när allt går bra, tillägger hon.

Familjens husbygge bjöd på få överraskningar. En liten var att vattnet från den egna brunnen krävde en egen reningsanläggning. Men den kostade inte mer än 12. 000 kronor.

Ann-Sofie hade heller inte tänkt sig att de två granntomterna skulle bebyggas så snabbt.

– Det verkar som om de bebyggs tidigare än vi tänkt oss, säger hon.

Men, lägger hon till, det är ändå inget som tar bort glädjen av att bo här.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.