Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Discovery i rasande attack mot Com Hem

Sveriges match mot Belarus visades gratis på Discoverys sajt.
Sveriges match mot Belarus visades gratis på Discoverys sajt. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Discovery trappar upp tonläget rejält i avtalsstriden med Com Hem. I ett pressmeddelande går bolagets vd till rasande attack mot tv-distributören.

– Det är under vår värdighet att kommentera, svarar Com Hems presschef.

Com Hem har lämnat ett nytt motbud i den pågående tvisten med Discovery Networks. Men motbudet fick det att rinna över för Discovery.

”Com Hem/Boxers senaste bud är ett dåligt skämt snarare än en seriös förhandling”, säger bolagets vd Henriette Zeuchner i ett pressmeddelande.

På Facebook skriver Com Hem att man har accepterat Discoverys förslag på ersättning, men att tv-bolaget valt att fortsätta konflikten. Zeuchner säger sig vara ”chockad över att Sveriges största tv-distributör blåljuger”.

Henriette Zeuchner kallar också Com Hems senaste bud för en ”bomb i förhandlingarna” och fortsätter:

”I deras helt nya – och bisarra – förslag kräver de att vi ska betala DEM en enorm summa pengar för att ens få komma tillbaka till deras plattform. De antydde även att det var straffet för att vi stått upp emot dem.”

– Det är kärnan i det, de ljuger och har kommit med ett fullständigt bisarrt upplägg. Com Hem/Boxer kontrollerar över 50 procent av den svenska marknaden och har en vinstmarginal på 50 procent. De använder sin storlek för att diktera villkoren, säger Discoverys presschef Dan Panas till TT.

Com Hem vill inte bemöta Discoverys hårda formuleringar.

– Vi är ledsna över det här, vi är ju trots allt deras kunder. Men det är under vår värdighet att kommentera det, så vi avstår, säger presschefen Fredrik Hallstan.

– Vi vill inte heller kommentera pågående förhandlingar och alla deras påståenden i medierna, även om Discovery vill göra det. Vi ska försöka fortsätta förhandlingarna på ett seriöst och värdigt sätt.

VM-kvalmatchen mellan Sverige och Belarus som tv-tittarna riskerade att snuvas på frivisades på söndagskvällen på nätet via Discoverys egen playtjänst och på Aftonbladet. Enligt Com Hem tackade Discovery dock nej till att visa matchen gratis även i marknätet.

Läget har varit helt låst i förhandlingarna mellan Discovery och Com Hem. Distributören hävdar att färre tittar på Discovery Networks kanaler. Discovery i sin tur hänvisar till MMS tittarmätningar och menar att de tvärtom ökar i antal tittare.

När de två parterna inte kunde komma överens och avtalet löpte ut natten mellan torsdag och fredag, försvann kanalerna från Com Hem/Boxers kunder.

När Dan Panas får frågan om varför just Discovery vid upprepade tillfällen har hamnat i strider med distributörer som leder till att kanaler släcks ner vill han inte svara. I stället upprepar han flera gånger att Discovery vill ha ”en rimlig ersättning”.

Fakta. Kanaler som försvunnit

De kanaler som berörs av att Com Hem inte längre har något avtal med Discovery Networks är:

Kanal 5

Kanal 9

Kanal 11

Discovery Channel

Discovery Science

Discovery World

Discovery HD Showcase

Investigation Discovery

Animal Planet

Eurosport 1 och 2

TLC

Källa: Com Hem/Boxer

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.